як приготувати кутю, як приготувати кутю з пшениці, рецепт куті, як зробити кутю смачно, рецепт простої куті
Кутя з пшениці традиційно подається до різдвяного столу і символізує благодать, здоров’я і достаток сім’ї.
Вважається, чим смачніше й ситніше буде різдвяна кутя з пшениці, тим вище в новому році буде добробут родини.
Спробуйте і ви приготувати цю старовинну, але дуже смачну страву.
Які інгредієнти нам знадобляться для приготування куті:
Пшениця очищена — 450 гр.
Мед або цукор — 100 -120 гр.
Мак — 50 гр.
Ядра волоських горіхів — 75 гр.
Ізюм — 100 гр.
Як приготувати пшеничну кутю:
— Добре промиваємо пшеницю і замочуємо в прохолодній воді на 2,5 години. Зливаємо воду, ще раз промиваємо, заливаємо літром гарячої води. Як тільки вода закипить, одразу зменшуємо вогонь на мінімум, щільно закриваємо каструлю і тримаємо так пшеницю близько години.
— За кілька хвилин до повного приготування необхідно трохи підсолити крупу. Пшениця повинна стати м’якою, але не перевареною.
— Ізюм промиваємо під проточною водою, заливаємо окропом, пропарюємо його близько півгодини і зливаємо воду.
— Проварений кілька хвилин мак товчемо в ступі до розм’якшення (поки не з’явиться біле макове молочко), змішуємо з медом або цукром. Ядра волоського горіха подрібнюємо, покатавши по ним кілька разів качалку.
— Готову пшеницю промиваємо холодною кип’яченою водою, додаємо ізюм, мак з медом і горіхи. Добре перемішуємо і викладаємо в порцелянову миску.
— Кутю до столу зазвичай подають в охолодженому вигляді.