Ворожіння на старий новий рік — старовинні і сучасні

Ворожіння на старий новий рік День старого нового року, 14 січня, як і його переддень, 13 січня, випадає на Святки — найкращий час для ворожіння взимку. Здавна ворожили не лише дівчата на свого судженого, але також і заміжні жінки — на число дітей, а господарі-чоловіки бажали дізнатися, яким буде майбутній урожай, чи в хаті будуть ситі й одягнені, чи не станеться чого поганого з худобою.

До нас дійшли деякі поширені святочні ворожіння: на дзеркалі, на свічці, на воску. Тут ви знайдете незвичайні ворожіння, десь смішні і забавні, десь зовсім незрозумілі. Тут проявляється селянська вигадка і гумор у своїй найбільшій силі.

Ворожіння на старий Новий рік на воротах

Дівчата збиралися разом. Якщо ворожили у дворі, то лягали на сніг, а якщо в хаті, то на підлогу. Потім потрібно було докотитися до стіни або до дверей (у дворі — воріт). Якщо дівчина докотилась до воріт обличчям, то її чекало заміжжя, якщо ж спиною — в цьому році ходити в дівках.

Ворожіння на старий Новий рік на кориті

Початок такий же, як у попередньому ворожінні. Тільки ворожили у дворі, де ставили корито. Дівчата йшли в напрямку до нього спиною вперед. Яка падала в корито, та й виходила заміж в цьому році.

Ворожіння на 13-14 січня на тарганів

У сусідньому будинку брали таргана, клали його під подушку і три рази засуджували: «Тарган, зводь мене до брами, де суджений живе». Повинен був наснитися улюблений. Це вважалося добрим знаком — дівчину чекала весілля з коханим.

Ворожіння на 13-14 січня на вівці

Заходили у хлів і в темряві навпомацки виривали жмут вовни у вівці. Якого кольору виявлялася шерсть, такого повинні були бути волосся у судженого.

Старовинні ворожіння на старий Новий рік

Перед сном дівчина клала матері під подушку сковорідку, а собі — рушник, гребінець і дзеркало. Вночі, ближче до світанку, суджений мав приснитися тещі — «прийти» до неї на млинці, і при дівчині — втиратися і зачісуватися.

Дівчата збиралися разом і скакали на коцюбі по дорозі. Та яка багато снігу загребе кочергою, та собі багатого жениха знайде.

Вночі ворожити йшла до того будинку, де живе її коханий (навіть якщо він жив далеко, в іншому селі). Їй потрібно було відгризти трісочку у саней поруч з будинком, принести її додому і лягти спати. Якщо по дорозі туди і назад дівчину ніхто не бачив і не окликав, це вважалося добрим знаком. Якщо в цю ніч снився улюблений, рахувалось, що дівчина вийде за нього заміж в той же рік.

Оставьте комментарий