Як правильно відсвяткувати Хрещення Господнє 2013?

Хрещення Господнє 2013 Завтра, 19 січня, весь православний світ відзначить одне з головних дванадцяти свят — Хрещення Господнє

Багатьом великим подіям у церковному календарі відповідають особливі традиції — на Великдень прийнято фарбувати яйця, Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим) називається так, тому що в цей день прийнято приносити додому і дарувати один одному гілки верби, Хрещення у багатьох асоціюється з обмиванням в крижаній купелі і освяченням води… Часто уявлення людей про ці дати знанням кількох звичаїв і обмежується …

Слово священику
— Часто нас запитують, як відзначити те чи інше свято. Адже у кожного є певні особливості. Я б порадив людям, щоб у них була радість, справжня радість, яка полягає в конкретній церковній події — бути християнином завжди, щотижня, протягом року ходити в храм по неділях.

Тоді і життя стає іншим, і дуже швидко починаєш розбиратися, що ж, насправді, потрібно робити в християнські свята, — розповідає керівник інформаційно-просвітницького відділу Кемеровської єпархії ієрей Сергій Веремєєв. — Сходити в Божий храм — найголовніше.

Краще прийти в церкву напередодні — 18 січня, в святвечір, це день строгого посту, християни в це день їжу не вживають, взагалі, як кажуть «до першої зірки». Може бути, людина жодного разу цього не робила, тому для початку, щоб не завдати шкоди здоров’ю, утриматися слід тільки від скоромної їжі, тобто їжі тваринного походження — м’яса, яєць, молока, сиру, вершкового масла, сиру.

Добре б у святвечір ввечері, напередодні свята, зібратися всією родиною і в тихій радості, спілкуючись, поїсти традиційне для святвечора страва — сочиво — розварені зерна пшениці або рису з додаванням фруктів або родзинок. Сочиво має глибокий сенс — сочиво це символічний спогад про Царство Небесне.

І як зерно одного разу проростає і знаходить нове життя. Так, і людина з часом може знайти нове життя в Царство Небесному. Мед та фрукти, їх солодкість означає солодкість вічного життя, в якій буде перебувати душа людини. Сочиво готується саме в святвечір і після цілого дня утримання від їжі. Добре б на інший день піти в храм на літургію, помолитися.

Ще є такий благочестивий звичай, як купання в ополонці, в крижаній воді. Але купання це не просте — в даному обмиванні згадується хрещення Господнє. Річки та озера освячуються, і люди беруть водохресну воду і цілий рік, використовують її як ліки від хвороб.

Сьогодні для більшості наших співвітчизників Хрещення Господнє як свято обмежується набором води, носить прагматичний характер, говорити що вони таким чином відзначають його не можна, хотілося б побажати жителям нашої країни, християнам і тим хто ним цікавиться таки розуміти, що свято звершується не в набутті води, а насправді воно відбувається у храмі в молитві, у мрії про вічне життя.

Слово МНС
Якщо повертатися до теми обмивання в купелі настільки популярному в цей день варто нагадати, що у даної процедури є і протипоказання. Занурення в таку холодну воду є великим стресом для організму. Перед зануренням переконайтеся, що ваш тиск в нормі, якщо він буде високим можливий спазм судин і мікроінсульт, якщо низький ви ризикуєте втратити свідомість.

Оставьте комментарий