Новий смартфон від Samsung: чи стане Galaxy S 4 «вбивцею айфона»

Galaxy S 4 Samsung Galaxy S 4 заздалегідь готували в головні смартфони світу — але чи підходить він на цю роль?

Презентація Samsung Galaxy S 4 виявилася для компанії найважливішим заходом. Флагманська серія Galaxy S, з’явившись в 2010-му, поступово стала однією з наймасштабніших явищ у світі гаджетів: у січні було оголошено, що її сумарні продажі перевищили 100 млн пристроїв. З них 40 млн довелося на останню на той момент модель Galaxy S III, роблячи її явним лідером серед всіх андроідфонов. iPhone залишився попереду (за один лише останній квартал продажу айфонів різних поколінь перевищила 47 млн пристроїв), але розрив істотно скоротився, а відрив Samsung від всіх інших виробників смартфонів, навпаки, збільшився. В результаті Galaxy S 4 став першим в історії випадком, коли новий телефон заздалегідь називали «вбивцею айфона» не тільки через його позиціонування, але і через наявність у нього реальних шансів на світове лідерство. Не дивно, що презентація стала вкрай очікуваною подією, — повідомляє видання ukranew.com.

В Samsung розуміли, що на цьому заході потрібно викластися повністю, і не пошкодували коштів і зусиль на те, щоб перетворити його на яскраве шоу. Дійство, що відбувалося в нью-йоркському театрально-концертному залі «Радіо-сіті», цілком відповідало місцю проведення: глава компанії Джей Кей Шин пробув на сцені недовго, а основний час було віддано ведучому (бродвейській зірці Уїллу Чейзу), акторам (які зображує життєві сцени, в яких корисні нові функції телефону), масштабним декораціям (наприклад, висячий боком автомобілю) та танцювальним номерам. На жаль, великий розмах не гарантує наявність хорошого смаку — тому для багатьох видовище було зіпсовано жартами про те, що в Бразилії говорять не на бразильському, і в опитуванні сайту Mashable 62% респондентів критично відгукнулися про презентації.

Сам смартфон вразив менше, ніж спосіб представити його публіці. У той час як багато хто очікував радикальних відмінностей від S III, нововведення виявилися куди більш еволюційними (Apple в подібних випадках приписує до колишньої назви iPhone букву S, не змінюючи порядковий номер). Зовнішній вигляд майже не змінився: незважаючи що збільшився з 4,8» до 5» екран, вага і габарити дуже близькі до колишніх (крім того що став трохи тоншим з 8,6 мм до 7,9 мм). Корпус і раніше пластиковий. Змінилася маркетингова мантра (в минулому році на презентації S III звучало багато слів про «натхнення природою», в цьому говорилося про життя), але на сам пристрій це вплинуло мало.

У відношенні технічних характеристик, хоча прогрес є майже у всіх відносинах, він передбачуваний: роздільна здатність 1080p (замість старих 720p), восьмиядерний процесор Exynos від самої Samsung (проти колишнього чотирьохядерного), два гігабайти оперативної пам’яті (раніше один або два, залежно від версії ), Android 4.2.2. Все це можна було припустити місяці тому, і було б дивніше, якби роздільну здатність від 1920×1080: робити більше сенсу немає, а робити менше значить відстати від конкурентів. В результаті інтрига збереглася лише у дрібницях: S 4 отримав інфрачервоний порт (можна управляти телевізором за допомогою спеціального додатка) і підтримку Wi-Fi-стандарту IEEE 802.11ac.

Цікавіше йдуть справи з програмним забезпеченням. Давно доповнюючи Android власними функціями, тут Samsung зайшов далі інших, ввівши цілий ряд нових. У їх числі, наприклад, Dual Camera: тепер можна при зйомці використовувати відразу обидві камери смартфона, так що в дружній компанії автор колективного знімка може бути відображеним на знімку-компаньйона.

Інша функція, яка бурхливо обговорювалася ще до презентації завдяки чуткам, — «розумний скролінг». Передбачалося, що телефон буде стежити за очима власника і сам перегортувати текст в потрібні моменти, виявилося, що все трохи інакше: користувачу треба буде самому нахиляти телефон, щоб дати знати, що він дочитав, але смартфон при цьому переконається, що він дивиться на екран, а не випадково нахилив пристрій. На цьому нововведення в управлінні не закінчуються: можна управляти Galaxy S 4 в рукавичках (його екран обробить натискання), а можна взагалі жестами, не доторкаючись до смартфону (технологія Air Gesture). S Translator обіцяє миттєвий переклад усної мови, що буде корисно туристам, але російська мова поки не підтримується. Також було презентовано цілий ряд незвичайних режимів фотозйомки зразок Sound & Shot (до фотографії додається аудіозапис), але їх перспективи поки неясні: чому замість фотографії з аудіозаписом просто не зняти відео?

Окремим рядком проходили аксесуари: Samsung пропонує спеціальний чохол S View Cover з прорізом («щоб можна було відповідати на дзвінок, не знімаючи чохол»), станції бездротової зарядки, а також придумав цілу систему турботи про здоров’я S Health, яка поєднуватиме мобільний додаток з аксесуарами на кшталт ваг.

У результаті вийшов потужний пристрій, який напевно розійдеться десятками мільйонів екземплярів, але обійти iPhone навряд чи зможе. Можна починати відлічувати термін до презентації Galaxy S 5: ось там-то вже навряд чи збережуть колишній зовнішній вигляд, так що все буде цікавіше.

Оставьте комментарий