Пречиста-2013 (Успіння Пресвятої Богородиці): що не можна робити в цей день, а що можна?

Успіння Пресвятої Богородиці Успіння Пресвятої Богородиці — це велике двунадесяте неперехідне свято. Успіння Богоматері християни святкують з четвертого сторіччя, воно відзначається 15 (28) серпня. Перед святом Успіння християни постять, Успенський пост триває з 1 по 15 серпня — за старим стилем і відповідно з 14 по 28 серпня — за новим стилем.

Успіння Богородиці (I-я Пречиста, Велика Пречиста, Пані I-я, Пані Пречиста, Госпожін день, Вспожін день, Успіння день, Успленье, сплен, Успенщіна, Дожінкі, I-е Осеніни) — народна найменування великого двунадесятого Богородичного свята православної церкви Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, який відзначається 15/28 серпня. Встановлений у пам’ять її кончини (вознесіння). Широко святкувався в народі. За часом збігався із завершенням жнив хлібів і супроводжувався багатьма жнивних обрядами. У цей день проходили проводи літа, в хатах в перший раз запалювали вогонь і вечеряли при світлі.

Пресвята Богородиця молилася Власному Синові — Ісусу Христу. Ангел розповів Богоматері, що прийшов з веселою звісткою, а в точності, оповістив Матір Божу про швидке її переставлення. На честь швидкого вознесіння Пресвятої Богородиці в Царство Небесне Ангел Гавриїл презентував райську фінікову гілочку. Цю гілку приречені були нести перед похоронним одром Богородиці. Всі, що про швидку кончину Пресвятої Богоматері, зібралися і плакали, благали Пресвяту Діву не залишати їх. Однак Богоматір сказала їм не плакати, а навпаки радіти про Її результаті. Вона пояснювала це тим, що Вона постане до Божого престолу і бачитиме Власного Сина і Бога. Їй буде варто молитися за всіх, відвідувати і охороняти всіх, допомагати бідним. Про власність Пречистої тілі Діва Марія просила, щоб його поклали в селищі Гефсиманському, біля гори Оливної, де до цього були похоронені Її батьки і Йосип. До того ж, Богоматір заповідала, щоб 2-м жебраком вдовиця, які прислужували у Неї з величезною любов’ю і працьовитістю, були віддані 2 Її єдині ризи.

Преставлення Пресвятої Богородиці мало настати в п’ятнадцятий день серпня міс., В III-й годині дня. У храмі запалили чимало свічок, і Діва Марія лежала на красивому одрі. Раптом Божественне Світло виник у храмі. І стала спускатися з небес Слава Господня, і ось виник Сам Христос з ангелами і архангелами, з усіма небесними силами, і підійшов Христос до Власної Пречистої Матері. І бачачи Власного Сина Пресвята Діва радісно промовила: «Величає душа моя Господа, і радіє мій дух у Бозі, Спасі моїм, яко зглянувся на смирення раби Власному». Богоматір встала, і вклонилася Господу Власному. І тоді Ісус промовив Їй: «Прийди, ближня Моя; Прийди, Голубко Моя, вступи в сховище вічного життя». Пречиста Діва Марія вклонилася Христу і вимовила: «Благословенне ім’я Слави Твоєї, Бог Господь Мій, благоволівий обрати Мене, смиренну Рабу Твою, щоб послужити таїнства Твоєму. Пом’яни Мене, Правитель Слави, в нескінченному Царстві Твоїм. Ти знаєш, що Я всім серцем Моїм полюбила Тебе і дотримала ввірене Мені скарб. Зараз прийми в світі дух Мій і відгороди Мене від області темряви, щоб не випробувати Мені сатанинського нападу «. Бог попросив Її з любов’ю перейти від землі на небо, і сказав, щоб Вона не боялася сатанинської сили. Богоматір відповіла Йому, що Її сердечко готове, і сказала слова сказані при Благовещении: «Так буде мені за словом Твоїм». І з цими словами віддала Власну пречисту душу Власному Синові без будь-якого борошна.

Ще Пресвяту Богородицю в народі називають пані, від цього свято Успіння ще називають Госпожіна дня, Госпожінок, Пані. У народі свято Різдва Богородиці називають Пречиста II-а, а свято Успіння називають Пречиста I-я, ці найменування походять від перекладу з церковно-слов’янської мови вираження Свята Діва, що в перекладі означає — Пречиста. У далекі часи жителі сіл влаштовували в цей день радісний бенкет з домашнім звареним пивом, пирогами, з усілякими солодкими стравами.
Свято Успіння передує день осіннього рівнодення, на який припадає свято Різдва Богородиці, з цієї причини з цим днем пов’язувалися уявлення про підсумку літа: «З Успіння сонце засинає». У цей день влаштовували гостини щодо кінця жнивної жнив, варили пиво, співали пісні, в яких славили закінчення цієї важкої селянської роботи.

Так як Успіння вважалося останнім літнім днем, то закінчувався свято тим, що в цей вечір в хатах в перший раз «здуватися вогонь», тобто запалювали лучину, лампу або свічку і сідали вечеряти при світлі.

Є, здавна давньоруський звичай для цього дня: в полях залишали ряд не зрізаних колосків, які перев’язували стрічкою і примовляли: «Дай боже, щоб на інше літо був хороший урожай!»
У народі існують на цей великий день мудрі прислів’я, які обов’язково до цього допомагали селянинові як у полі, так і в побуті: «До Петрова дні взорать, до Ільїна Заборона, до Спаса посіяти», «До Успіння орати — зайву копицю натиснути», «З Успіння сонце засипається», «На Успіння огірки солити, на Сергія капусту рубати», «Озимина сей за 3 дні до Успіння і 3 після Успіння» «Пречиста Мати засіває, а Покров збирає».

Оставьте комментарий