В Україні введуть нові монети номіналом 50 копійок — НБУ про причини

В Україні введуть нові монети номіналом 50 копійок - НБУ про причини З 1 жовтня поточного року, Національний Банк України введе розмінну монету номіналом 50 копійок, викарбувану на новому матеріалі. У прес-службі Національного банку повідомили, що до поточного року для карбування 50- копійчаних монет використовувалися заготовки, які виготовлялися зі сплаву алюмінієвої бронзи. А 1 жовтня 2013 вводяться в обіг монети номіналом 50 копійок, викарбувані на матеріалі зі сплаву низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям. Рішення про введення в обіг монет, зроблених з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям приймалося з урахуванням міжнародного досвіду і закріплене постановою Національного Банку України від № 287 від 17 липня 2013 року. Також у прес — службі запевнили, що монети старого зразка не вилучатимуть з обігу громадян.

Основною причиною заміни матеріалу для заготовок є підвищення вартості на міжнародному ринку кольорових металів і сплавів, що призводить до серйозного збільшення вартості розмінних монет. Зміни матеріалу для виробництва розмінних монет є загальноприйнятою світовою тенденцією. Аналітики Національного Банку України вважають, що зміна матеріалу для карбування монет номіналом 50 копійок, не матиме ніякого впливу на терміни експлуатації монет, а також на їх захист від підробки.

Експерти повідомляють, що для карбування монет номіналом 1, 2 і 5 копійок використовується нержавіюча сталь. Для карбування 10, 25 копійок і 1 гривні використовують алюмінієву бронзу. Станом на початок серпня поточного року, більше одного мільярда монет номіналом 50 копійок знаходилося в обігу в Україні.

Національний Банк України планує продовжити роботу з оптимізації технічних характеристик, всіх грошових знаків, які є в ужитку в Україні, в тому числі і розмінних монет середніх номіналів.

Перші монети в Україні почали випускати на Луганському машинобудівному заводі в 1992 році. Однак введені в обіг вони були тільки в 1996 році після проведення грошової реформи. За перші кілька років карбування монет на даному заводі виготовлялися і нестандартні монети: експериментальні та браковані, і пробні монети, які були випущені за розробленим проектом, однак у побут так і не увійшли.

Оставьте комментарий