Здоровий спосіб життя зупиняє старіння

Здоровий спосіб життя Здоровий спосіб життя може зупинити або істотно сповільнити вікові процеси, так як він не дозволяє старіти клітинам в тілі людини. До такого висновку прийшли дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Якщо люди дотримуються здорової дієти, правильно підібраного режиму фізичних навантажень, а також системи «управління стресом», начебто медитацій і йоги хоча б протягом 5 років, то у них в організмі починають вироблятися «молоді на вигляд» хромосоми. Даний тип зміни в хромосомах (структурах, які містять наш генетичний код) раніше був пов’язаний з низьким ризиком розвитку вікових хвороб і збільшенням тривалості життя.

Ці висновки вчені отримали в ході пілотного дослідження за участю пацієнтів, що страждають від раку простати. Вони однаково застосовні до чоловіків і жінок, хоча для підтвердження результатів потрібно повторне дослідження. Зараз же в сферу уваги вчених потрапили 35 пацієнтів з неагресивним формою раку передміхурової залози. Вони погодилися на регулярні спостереження у лікарів замість традиційного лікування.

10 чоловіків стали дотримуватися здорового способу життя, що включає рослинну дієту, помірні вправи, управління стресом і групові сеанси психологічної підтримки. Інші 25 пацієнтів ніяк не змінили своє життя. Вчені з Каліфорнії виміряли довжину теломерів — кінцевих ділянок хромосом, що запобігають ушкодження ДНК. З віком їх довжина стає все коротшою, клітини починають старіти і швидше вмирати.

Виявилося, що чоловіки з першої групи за 5 років здорового способу життя подовжили свої теломери приблизно на 10%, тим самим пустивши процес старіння у зворотний бік. У чоловіків з другої групи довжина теломерів за цей же термін скоротилася на 3%.

Оставьте комментарий