Як відрізнити їстівні гриби від отруйних?

Як відрізнити їстівні гриби від отруйних? Поради початківцям грибникам дає Олена Вороніна, доцент кафедри мікології та альгології біологічного факультету МДУ:

— Щоб не отруїтися, треба точно знати, як виглядає гриб, який вас цікавить, і що являє собою його неїстівний двійник. Тому, якщо ви вперше відправляєтеся на «тихе полювання», купіть ілюстрований атлас грибів.

Всі гриби поділяються на їстівні, дуже отруйні і слабо ядовиті. Найнебезпечніший з отруйних — це поганка. На ніжки у неї є «стаканчик» — щоб розпізнати цей гриб, треба акуратно вийняти його з землі.

До слабо ядовитих відноситься жовчний гриб, його часто плутають з білим. Отруїтися їм неможливо, але його гіркий смак може зіпсувати всю страву. У жовчного гриба трубочки на нижній стороні капелюшка рожево-коричневого кольору, а у білого вони жовті.

Читайте також: Маленькі секрети грибників або де краще шукати гриби

Серед слабо ядовитих грибів часто зустрічаються несправжні опеньки — їх можна відрізнити по оливковому відтінку. Опеньки їстівні завжди коричневого кольору. Шлунковий розлад опеньки -двійники викликають лише в тому випадку, якщо вони погано проварені або прожарені. Не варто збирати гриби з цвіллю і потім зчищати її ножем. Цвіль — це теж гриб, який паразитує на тілі іншого гриба. Якщо вона потрапить в їжу, то можуть виникнути проблеми з шлунком.

Ні в якому разі не купуйте засушені або мариновані гриби — навіть фахівець — мікології не може ідентифікувати гриб, який пройшов термічну обробку.

Оставьте комментарий