Згідно з переказами, початок обрізання винограду ще кілька століть тому поклав звичайний осел. Італійські виноградарі, які постачали вино військам Римської імперії, помітили, що кущі винограду, які одного разу покусав осел, стали набагато краще рости і дали більше ягід, ніж незаймані кущі. З тих пір обрізання винограду стало проводитися на всіх виноградниках. З часом технологія удосконалилася, дозволивши отримувати ще більший урожай ягід. І сьогодні, знаючи, як правильно обрізати виноград, навіть початківець садівник здатний домогтися чудового результату у вирощуванні винограду.
Питання які розглянемо в цій статті:
- Коли проводиться обрізка винограду — влітку, восени або навесні?
- Готуємо виноград до зимівлі
- Тонкощі обрізки винограду для початківців
Обрізка винограду не тільки збільшує обсяг врожаю, а й змінює в кращу сторону смакові якості, а також розмір ягід. Крім того, процедура прискорює дозрівання винограду, помітно полегшує догляд за плодоносними кущами та збір ягід, адже цей волелюбний кущ здатний розростися в усі сторони, якщо його щорічно не формувати.
Коли проводиться обрізка винограду — влітку, восени або навесні?
Якщо виноград на зиму ви вкриваєте, то перевага віддається осінній обрізці винограду, в першу чергу, тому, що це допомагає більш якісно укрити виноградники на зиму і захистити кущі від морозів. З приходом весни догляд за обрізаним на зиму виноградником полегшується, а до осені визріває велика кількість ягід.
Не вітається обрізка винограду навесні з тієї простої причини, що на винограді і так насилу гояться рани, а якщо зрізати лозу на самому початку сокоруху, на ній з’являться «сльози». У підсумку ви не тільки не дочекаєтеся хороший урожай, але й можете погубити рослину. На початку березня, коли встановиться температура не нижче +5 градусів, може здійснюватися обережну обрізку молодого винограду, який ще не вступив у плодоношення, або саджанців, які були посаджені восени.
Літня обрізка винограду, по суті, не є обрізанням в загальноприйнятому сенсі цього слова. У літні місяці виноградарі прищипують на кущах пагони, карбують, пасинкують, виламують непотрібні гілки. Ці процедури спрямовані на профілактику ряду хвороб, забезпечення сонячного світла гронам, на створення сприятливих умов для визрівання ягід.
Знаючи, як обрізати виноград влітку від непотрібних пагонів, ви зможете збільшити приплив поживних речовин до кистей, що призведе до збільшення плодів і дозволить визріти тим лозам, які залишені на наступний рік. Можна також прорідити листя, щоб гронам «краще дихалося».
Готуємо виноград до зимівлі
Тепер ви знаєте, що краще вибирати обрізку винограду восени, але як її правильно здійснювати? Найкраще провести цю процедуру в два етапи, так ви зможете переконатися, що залишаєте на майбутній рік для плодоношення лози, які дуже добре визріли.
На першому етапі, як тільки всі ягоди з кущів зібрані, гілки очищаються від ланок, що пройшли стадію плодоношення, від кволих пагонів, що заважають розвитку винограду. Починати основну обрізку винограду на зиму слід через пару тижнів після закінчення листопада, перш ніж вкрити виноградник. Частина вуглеводів з молодих пагонів до цього часу перейде в коріння і в багаторічну частину кущів. Якщо висять на шпалері лози перенесуть кілька перших заморозків — нічого страшного, так вони краще загартуються, але під час обрізки температура повітря повинно бути не нижче -3 градусів, інакше гілки стануть ламкими.
Обрізання молодих саджанців зазвичай проблем не викликає: ви щорічно видаляєте зайві пагони, формуючи кущ згідно з певною схемою обрізки винограду, і залишаючи від 3 до 8 рукавів (що ростуть під кутом із землі), які будуть давати врожай. А от з багаторічним кущем доведеться повозитися, особливо якщо він раніше ніколи не обрізався.
Навіть у самих запущених випадках правильна обрізка винограду допоможе привести кущі в порядок і домогтися підвищення врожайності. Робиться вона так:
в першій декаді вересня видаліть на багаторічних рукавах молоді пагони, які з’явилися до першого дроту, натягнутого на висоті півметра над землею;
у пагонів, які виросли на рукавах вище другого дроту, натягнутої в 30 см від нижньої дроту, відріжте верхівку на10 % від довжини пагона і обріжте всі бічні;
в середині жовтня після листопаду виберіть пару найбільш розвинених пагонів на висоті перших двох дротів;
нижній пагін, що виріс з зовнішньої частини рукава, обріжте, залишивши три-чотири очка, — тим самим ви сформуєте сучок заміщення;
той що вище з протилежного боку обріжте, залишивши від п’яти до дванадцяти очок — це буде плодова стрілка. Кількість вічок має дорівнювати діаметру лози + 1-2 запасних вічка на випадок вимерзання або випрівання.
У підсумку, на винограднику повинні залишитися найбільш потужні багаторічні штамби (стволи, які стеляться перпендикулярно землі) і рукава, з яких і виростуть до наступного літа нові лози і плодові кисті. Як обрізати виноград на зиму, ви розібралися, залишається тільки правильно підготувати його до зимівлі: гілки зніміть зі шпалери, укладіть у бік зростання лози, після чого закріпіть на землі і накрийте плівкою або брезентом.
Тонкощі обрізання винограду для початківців
Чому досвідчені виноградарі залишають по 4 бруньки на сучку заміщення і по 11-13 бруньок на плодовій стрілці? Багато в чому це пояснюється страховуванням на зиму, але є й інші причини. Так, додаткові бруньки на сучку заміщення дозволять навесні, перед тим як обрізати виноград від зайвих зелених пагонів, вибрати ті пагони, на яких утворюються найбільш великі суцвіття. Що стосується плодової стрілки, перші дві — три бруньки в умовах північних районів можуть виявитися неплодоносними, так як їх формування припадає на прохолодний червень.
У процесі обрізання намагайтеся, щоб рани і зрізи перебували на внутрішній стороні пагонів, тієї, що звернена до середини куща. Тоді вони будуть швидше і краще заростати. Рани з різних боків гілки ускладнюють рух соку, через що врожайність кущів може знизитися. Зрізи повинні бути максимально гладкими, не «кошлатими».
Вивчайте теорію, пробуйте самі обрізати кущі, і у вас обов’язково вийде виростити чудовий урожай смачного та гарного винограду!