Кому була потрібна кривава бійня в Каравані із заздалегідь підготовленим сценарієм

Кому була потрібна кривава бійня в Каравані із заздалегідь підготовленим сценарієм Трьох охоронців в ТРЦ Караван застрелив «невідомий» рік тому. Річниця смерті близьких людей завжди відзначається хоча б серцевим поминанням їх люблячими рідними та друзями. Вони мені не були рідними чи друзями, але не пом’янути їх я не можу. Це такі ж люди, як і мої рідні та близькі — звичайні громадяни нашої країни. З однією відмінністю — ці хлопці виявилися не в тому місці і не в той час, але на їх місці могли опинитися і інші люди — жертви повинні були бути.

Виживший четвертий охоронець, після вбивства його колег в кімнаті старшого зміни охорони гіпермаркету «Караван», розповів журналістам програми «Гроші» деякі подробиці. Сьогодні ці подробиці стали надбанням преси. Мені ж було досить почути деякі підтвердження з вуст охоронця Павла Феденкова.

Павло стверджує, що коли «невідомий» розплатився на касі, він не став відходити від неї, поводився спокійно і не нервував, як зазвичай видають себе магазинні злодії.

— Він зупинився, пояснює охоронець Феденко, став шукати зустріч з моїми очима.

Саме це і служить відправною точкою, у «невідомого» була мета — потрапити в кімнату старшого зміни охорони. Не просто потрапити, а стати резонансним вбивцею з одного боку для преси, з іншого — виконати замовлення.

«Невідомий», якого надалі преса прозвала «Караванським стрільцем», бродив рядами гіпермаркету, поглядаючи на камери відеоспостереження торгового залу. Йому потрібно було переконається, що його вже «ведуть» і обов’язково попросять пройти в кімнату охорони для огляду, для чого він краде дріб’язковий товар. І робить це він майже показово, що б факт розкрадання помітили напевно.

Переконатися в тому, що його «ведуть» було можливо ще й тому, як рухається в куполі поворотна камера. Для необізнаного це виявити складно, мабуть і такими знаннями володів «невідомий» — інакше навіщо йому було дивитися на камери. Наявність пістолета за ременем, як вже повідомлялося раніше, його видало присідання з прямою спиною, коли «невідомий» нахилявся біля каси за упалим предметом. Але цьому не надав значення оператор відеоспостереження і не передав цю інформацію в охорону.

«Невідомий», якого надалі представили в МВС України, як Ярослав Мазурок — спокійно пройшов у кімнату охорони в супроводі охоронця Павла Феденкова. А тепер питання: людина вкрала товар в гіпермаркеті, має при собі ствол зі знятим запобіжником і відходить від касового терміналу і чекає, чекає чого? Звичайно ж запрошення до кімнати охорони.

Те, як поводився «невідомий» в оточенні охорони, каже про заготовлений сценарії. Якби він ні з того ні з сього відкрив стрілянину, було б відразу зрозуміло — прийшов він вбивати. А це ніяк не входило в його плани. Вийшло все так як гадалося. Метання від дверей до дверей і розстріл. Говорив він в кімнаті мало, тому як не був упевнений у відсутності / наявності мікрофона, про наявність камери спостереження він знав добре.

З пояснень охоронця Павла Феденкова підтверджується і той факт, що на виході з гіпермаркету «Караван» стояв автомобіль із співробітниками міліції, до яких звернувся співробітник гіпермаркету, що переслідував «невідомого» аж за межами торговельного підприємства. Павло Феденко стверджує, що цей співробітник навіть звертався до міліціонерів за допомогою, мовляв стріляли у нас, допоможіть затримати. Але міліцейська машина поїхала. Про це говорилося і раніше, але лише в коментарях під відповідними публікаціями.

Хто міг бути в тій машині? Співробітники ДСО, а може бути це були інспектори ДАІ, а може і ті, хто прикривав відхід «невідомого». Чи не правда багато невідомих у одного ланцюга подій з трьома трупами і одним важко пораненим…

Кому була потрібна ця кривава бійня із заздалегідь підготовленим сценарієм? Мабуть відповідь лежить у площині інших матерій — не для публічного доступу та широкого розголосу. А матері, діти і дружини стерплять — будуть терпіти завжди, коли в гру вступають великі гроші і великі люди. Люди, які вирішують питання «малою кров’ю», показово і заради залякування. Ось тільки кров у всіх нас одна — ціна різна.

Вже зараз очевидно і те, що з Ярославом Мазурка доля схожості з «Караванським стрільцем» зіграла фатальну роль. Ярослав Мазурок, як і безліч інших користувачів мережі Інтернет та соціальних мереж, викладають у свої акаунти для публічного доступу безліч особистої інформації. Ріст і вага, вік і найголовніше — фото, все це стає відкритим і доступним для публічного аналізу. А якщо в обліковому записі є і хронологія життя, то кращої добірки масштабного досьє і придумати неможливо.

Схожий, але не він, саме таку заяву зробив єдиний свідок Павло Феденко, він не впізнав «Караванського стрілка» в убитому восени минулого року Ярославі Мазурка.

8 жовтня 2012 Костянтин Стогній у прямому ефірі телевізійної програми «Надзвичайні новини» публічно звернувся до Ярослава Мазурку. Ведучий запропонував підозрюваному у вбивстві охоронців з торгово-розважального комплексу «Караван», не розпалювати ситуацію і здатися. Реакції не було і не могло бути.

І наостанок про те, хто ж міг виконати роль «Караванського стрілка», як мінімум він не з України. Злочинцеві, який здійснив потрійне вбивство в ТРЦ «Караван» на вигляд близько 30-ти років. Хлопці його віку не можуть бути не соціально активними в наш час, він не міг не мати друзів або тих, які б його не впізнали в лічені секунди, після показу його особи по всіх телеканалах України.

Будь-яка подібність підозрюваного у злочині з проживаючим в іншій країні — звелося б нанівець вже в корені, мовляв «мені що нема чого робити, їхати в Україну і стріляти там в людей»…

Безумовно, в мережі Інтернет немає кордонів, а «Караванський події» мали місце у пресі та соціальних мережах ближнього і далекого зарубіжжя, резонанс однако. І саме тому можна зробити остаточний висновок — коло осіб, з яким міг спілкуватися досі «невідомий» стрілок настільки обмежений, що це тільки доводить його спецпідготовку з усіх питань, у тому числі і з ведення скритного способу життя в миру і в мережі Інтернет.

Оставьте комментарий