Деталі підготовки Володимира Кличка до бою з Олександром Повєткіним

Джошуа Тафт Це буде головний бій останніх декількох років в суперважкій вазі: фаворит Володимир Кличко проти Олександра Повєткіна. Українець старанно готується, «шліфує» свій стиль і буде битися тепер ще більш витончено.

Джошуа Тафт останнім часом 23 години і 53 хвилини кожного дня веде в усіх відношеннях приємне життя. Він живе в комфортабельному готелі в Тиролі, і його розпорядок дня такий: о сьомій годині ранку тренування, після якого його чекає рясний сніданок з великою кількістю фруктів і яєць. Потім відпочинок, обід з великою кількістю овочів і продуктів, багатих білком. Потім він знову відпочиває і дихає найчистішим повітрям біля підніжжя гори Вільдер Кайзер, щоб в 16 годин знову з’явитися в спортзалі. Там він розігрівається, перев’язує руки еластичними бинтами, стрибає кілька хвилин через скакалку, проводить короткий бій з тінню, одягає рукавички і вставляє в рот капу. Протягом 23 годин і 53 хвилин життя не пред’являло йому ніяких особливих вимог.

Але зараз йому належить подолати три сходинки по сходах, що ведуть до рингу, де його чекає випробування, серйозніше якого немає, напевно, нічого на світі. Його чекає Володимир Кличко.

Отже, Тафт перелазить через канати і постає перед спаринг-партнером. Кличко усміхається. Тафт киває. Потім вони починають тренувальний бій — два раунди по три хвилини з однією хвилиною на перерву. Володимир Кличко залишається при цьому Володимиром Кличком — 37- річним чемпіоном світу в суперважкій вазі за версією WBA, WBO і IBF, домінуючим у цій категорії протягом багатьох років. Джошуа Тафт також залишається самим собою: йому 26 років, він народився в місті Кернерсвілль, штат Північна Кароліна, провів 14 боїв, які всі виграв.

Але в той же час Тафт уособлює собою Олександра Повєткіна, також чемпіона за версією WBA (Кличко є при цьому так званим суперчемпіоном), з яким Кличко в цю суботу проведе поєдинок у Москві. Так що Тафт уособлює собою людину, яка постарається доставити Кличка максимум неприємностей.

Поєдинок Кличка і Повєткіна є боєм року за межами США в найголовнішій найпрестижнішій ваговій категорії — суперважкій. Принаймні, вона була такою до тих пір, поки старший брат Володимира Віталій Кличко не програв британцеві Ленноксу Льюїсу. Було це в 2003 році.

У поєдинку Кличка і Повєткіна є також і політична підоснова: українець Кличко зустрічається з росіянином Повєткіним. Вартість бою оцінюється в 17,84 мільйона євро. Кажуть, що результатом майбутнього бою цікавиться особисто президент Росії Володимир Путін. Але Тафта сьогодні все це абсолютно не хвилює. «Коли я виходжу на ринг проти Володимира Кличка, у мене в голові є тільки одна думка: як би вижити», — каже Тафт.

Перший раунд. Тафт, невисокого зросту, кремезний, рухається так само, як Повєткін (теж невисокого зросту і кремезний) — в’ється навколо високого і атлетичного Кличко, нахиливши голову і злегка похитуючись, завдає багато ударів — прямі в корпус, бічні ліворуч в напрямку голови Кличка. Але не потрапляє.

Тафт, по кілька разів на тиждень виходить на ринг проти Кличка і щоразу намагається знайти нові варіанти дістати його, але всякий раз терпить невдачу, каже: «У бою проти Володимира ти можеш робити все, що завгодно — він все одно підлаштується під тебе. щоб перемогти його, тобі необхідний план В і навіть план С».

Володимир Кличко в останні роки ще дещо поліпшив свій стиль. Тепер він тримається більш прямо, перенісши основну вагу на п’яти, «передній» лівою рукою тримає супротивника на дистанції і трощить його кожним своїм ударом з правої. Володимир Кличко став практично невразливим для ударів супротивника — його просто майже неможливо дістати. Він став майстром оборони, що володіє при цьому фантастичною силою. Те, що він, олімпійський чемпіон 1996 року, в бою проти Повєткіна, між іншим, також олімпійським чемпіоном 2008 року, є фаворитом, пов’язано, однак, не з його зростом, силою і манерою ведення бою.

«У нього є риса, яка досить рідко зустрічається серед боксерів», говорить тренер Кличка Джонатон Бенкс. «Він дуже розумний. Ніхто не здатний думати так само швидко, як Володимир, ніхто не може так легко «читати» противника, як він». Тафт, якого Кличко «читає» по кілька разів на тиждень, каже: «Володимир — це Ейнштейн боксу». Сам Володимир каже: «Чим вище ти сходиш на гору, тим краще тобі її видно».

Починається другий раунд. У першому раунді Кличко спостерігав за Тафтом і знає тепер, як той буде витися навколо нього; знає, що супротивник нахиляє вперед голову і розгойдується з боку в бік; знає, що він завдає прямі удари по корпусу і ліві бічні в голову. Тафт, звичайно, сильний противник, в бою з яким Кличко завжди повинен бути напоготові і кожен удар якого дуже небезпечний. І все ж Володимир може передбачати його дії. І сам потрапляє в нього, знову і знову. Прямий удар з лівої руки. Прямий удар з правої. Удари слідують під різними кутами. «Це так здорово — змінити пару деталей і дістати супротивника», говорить Володимир Кличко.

Кличко досяг великих успіхів у «діставанні» противників — в розмовах, у боях, у спарингах з сильними і честолюбними боксерами — такими, як Джошуа Тафт. Крім того, на двох екранах постійно демонструються записи боїв наступного супротивника. «Ти дивишся їх постійно, може бути, тисячу разів», каже Кличко. «І кожен раз помічаєш щось нове для себе».

Завдяки цьому Кличко став майже непереможний і вже увійшов в історію суперважкої вагової категорії — як боксер, головною силою якого є його розум.

Звучить гонг, що сповіщає про закінчення другого раунду. Володимир Кличко плескає Джошуа Тафта по плечу, посміхається і підбадьорює його. В особі Тафта він отримав виклик, але встиг при цьому побачити все, що йому було потрібно. Джошуа Тафт вибирається з рингу, витягує з рота капу, знімає рукавички і розв’язує бинти. П’є і переводить подих.

Він знає, що програв. Але він також знає, що він, 26- річний талановитий боксер з Кернерсвілля, штат Північна Кароліна, зробив новий крок на гору і бачить її тепер ще краще.

Оставьте комментарий