Тимошенко погодилася на лікування за кордоном

Тимошенко погодилася на лікування за кордоном Колишній прем’єр сподівається, що після цього ЄС підпише з Україною угоду про асоціацію

За підсумками зустрічі з членами моніторингової місії Європарламенту Олександром Кваснєвським і колишнім президентом ЄП Петом Коксом Юлія Тимошенко 4 жовтня погодилася на лікування в Німеччині, хоча і уточнила, що це не стане еміграцією. Її захисник Сергій Власенко заявив, що колишній прем’єр зважилася на виїзд за кордон заради того, щоб ЄС підписав з Україною угоду про асоціацію. Тепер все залежить від рішення президента Віктор Януковича. Раніше той заявляв, що питання про Тимошенко буде «вирішене за законом», який не передбачає етапування українських ув’язнених та засуджених на лікування за кордон.

— Однак ми розуміємо, що зараз цей казус, що стосується колишнього прем’єр-міністра, є головною перешкодою у відносинах між Україною та Європейським союзом, — зазначив глава МЗС України Леонід Кожара.

Одним з критеріїв, за яким Брюссель буде оцінювати готовність Києва підписати з ЄС угоду про асоціацію, є «вибіркове правосуддя». Цю проблему в очах європейських політиків і символізує Тимошенко. Висновок з «українського питання» в Раді ЄС повинні зробити вже 21 жовтня.

Раніше, 3 жовтня спостерігачі від Європейського парламенту Кваснєвський і Кокс більше 2,5 години провели в харківській лікарні, де Тимошенко проходить лікування. Залишаючи лікарню, Кваснєвський на запитання журналістів, чи буде підписано угоду про асоціацію, відповів: «Ми сподіваємося, ми працюємо над цим». Після зустрічі з європолітиками 4 жовтня прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що підготовка до листопадового саміту в Україні відбувається у відповідності з тими планами, які були узгоджені з Єврокомісією.

Як вважають українські експерти, проблема Тимошенко українською владою буде якщо й не вирішена остаточно до листопадового саміту у Вільнюсі, де має бути підписана угода про асоціацію, то значною мірою пом’якшена.

— При останньому розгляді взаємовідносин з Україною в Європарламенті вперше Партія регіонів не наполягала на знятті цього пункту з проекту резолюції, — говорить експерт Центру стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко. — Сам Янукович говорив, що це питання буде вирішене. І, судячи з темпів, з якими просувається ця проблематика, я думаю, гострота питання Тимошенко до саміту буде знята якраз шляхом відправки екс-прем’єра на лікування до Німеччини.

Что такое bas erp для украины можно узнать, перейдя по ссылке.

У той же час більшість політиків схильні вважати, що ЄС не стане ставити вирішення питання про асоціацію з Україною в залежність від долі однієї людини. Так вважають навіть соратники екс-прем’єра.

— Україна за крок від придбання асоційованого членства в ЄС. Свобода для Тимошенко шляхом виїзду на лікування не підлягає дискусії, — упевнений помилуваний президентом екс-глава МВС Юрій Луценко. — Але навіть скептики вже задаються питанням, що буде після євроінтеграції. Найбільше європейців хвилюють два питання: єдності опозиції і готовності суспільства протистояти холодній війни з Росією.

Однак поки українське суспільство розділене навіть з питання про долю Тимошенко.

— Значна частина опитаних громадян вважає, що Тимошенко добре було б відпустити, але їх — менше половини, — говорить соціолог Євген Копатько. — При цьому на Заході країни особистий і президентський рейтинг Тимошенко росте вже кілька місяців.

За даними останніх громадських опитувань, особистість екс-прем’єра позитивно оцінюють близько 21 % українців, негативно — 54%.

Оставьте комментарий