Покров Пресвятої Богородиці 2013. Історія, прикмети та традиції свята

Покров Пресвятої Богородиці 14 жовтня (1 жовтня за старим стилем) відзначається Покров Пресвятої Богородиці. Це свято належить до числа великих, тобто найбільш значущих і важливих свят для православних християн.

Історія свята Покрови Пресвятої Богородиці

Свято Покрова було встановлено на згадку про диво, яке сталося в 910 році в Константинополі. Про те, що це було за диво, розповідається в житії святого Андрія, Христа ради юродивого, який також відомий як Андрій Константинопольський.

Андрій, Христа ради юродивий, жив у Х столітті в Константинополі. Він був дуже розумним і освіченою людиною, слов’янином за походженням, але прийняв подвиг юродства, жив у бідності, ходив по вулицях у лахмітті і прикидався божевільним.

Як йдеться в житії Андрія Юродивого, коли Константинополь був обложений військами ворога, жителі міста зібралися на всеношну у Влахернському храмі, благаючи про захист. Серед тих хто молився були Андрій, заради Христа юродивий, і учень його Епіфаній.

У ту ніч Андрій Юродивий та Єпіфаній стали свідками чудесного бачення. Звід храму ніби розкрився, і вони обидва побачили Богородицю, оточену ангелами і святими. З нею були також Іоанн Хреститель і Іоанн Богослов.

За переказами, Богоматір зі сльозами стала благати Господа захистити всіх християн, які просили допомоги, потім зняла з голови покривало (омофор) і простягнула його над людьми, що молилися. Після цього вороги дійсно відступили від стін міста.

На Русі свято на честь цього дива встановив князь Андрій Боголюбський (1155-1174) після того, як прочитав житіє Андрія Юродивого.

Традиції свята Покрови Пресвятої Богородиці

У храмах перед Покровом Пресвятої Богородиці звершується всенічне бдіння. У день свята віруючі просять у Богородиці захисту та допомоги.

В Україні Покров був одним з улюблених свят, його відзначали широко, а після Покрови зазвичай починалася пора весіль.

Оставьте комментарий