Стрес погіршує якість життя

Стрес погіршує якість життя Щоденні перевірки нервів на міцність, яким ми піддаємося вдома і на роботі, можуть стати причиною серйозних психічних розладів

Від різного роду стресів сьогодні страждає понад 450 мільйонів людей у світі, приблизно така ж кількість мають ті чи інші психічні проблеми. Це офіційна статистика ВООЗ. Озирніться навколо. Кожна четверта людина, що входить в ваше коло спілкування, хоча б раз відчула у своєму житті нервовий зрив або панічний розлад. Коли ми говоримо про своє психічне здоров’я, чомусь маємо на увазі лише відсутність психічних захворювань, діагностованих лікарем. Однак бути психічно здоровою людиною — значить перебувати в стані благополуччя, в якому ми реалізуємо свої здібності, можемо протистояти звичайним життєвим негараздам, продуктивно працювати і робити внесок у своє співтовариство.

Про те, чому в сучасному світі все більше занепокоєння фахівців викликає стрімке збільшення кількості людей з діагнозами «депресія», «шизофренія», «порушення сну» і як навчитися переживати стресові ситуації, на які так щедре сьогодні наше життя, журналіст «lenta.kh.ua» розмовляла із заступником головного лікаря «Київського психоневрологічного диспансеру» Сергієм Давидовським.

— Сергій Володимирович, а що в цілому сьогодні ми відносимо до факторів, що визначає стан здоров’я населення, в тому числі і психічного?

— Це насамперед спосіб життя людини, рівень і характер харчування, житлові умови, стан охорони здоров’я та санітарний стан країни. Але не можна применшувати значення таких складових, як тривалість робочого дня, ступінь інтенсивності та умови праці, наявність професійних шкідливих факторів. За останній час відбулося значне поліпшення соціальної забезпеченості населення, що позитивно позначилося на середній тривалості життя. Однак з її збільшенням зросла і кількість психічних захворювань: депресія, деменція, шизофренія… Паралельно економічному розвитку спостерігається помітний підйом поширеності алкоголізму та зловживання психоактивнив речовин, підвищується частота самогубств. Відразу зазначу, що подібна картина характерна не тільки для України, але і для Європи в цілому. Поширеність психічних захворювань, згідно авторам доповіді «Розмір і тягар психічних розладів і інших захворювань мозку в Європі — 2010», складає 38,2 відсотка. З поправкою на вік і сполучуваність з іншими захворюваннями виходить, що в Європі психічними захворюваннями страждають 164,8 мільйона чоловік — більше, ніж серцево-судинними та онкологічними захворюваннями разом узятими.

— Першопричиною майже будь-якого психічного розладу лікарі називають стреси. Але це досить розпливчасте поняття, адже для когось стрес — це втрата коханого або роботи, для іншого — щоденна поїздка в переповненому громадському транспорті…

— Так, наше життя само по собі схиляє до стресів, і у кожного з нас вони свої: економічні коливання, негаразди на роботі, в сім’ї — все це рано чи пізно призводить до порушення функціонування людини. Найбільш уразливими до різних психічних розладів ми стаємо в період так званих життєвих криз, коли відбувається різка зміна життєвого укладу — закінчення школи, вступ у шлюб, народження дітей, розлучення, швидке кар’єрне та соціальне зростання або падіння. Але тяжкість переживань багато в чому визначається взаємодією між природою стресу і ресурсами людини, що дозволяють подолати його. Як би не була велика проблема, вона не викличе у людини сильного стресу, якщо вона в силах впоратися з нею. І головне правило тут — не боротися зі стресом, а зуміти не допустити його. В даний час є вагомі докази того, що позитивні соціальні та сімейні відносини можуть стримати вплив стресу на людину і навіть скоротити захворюваність і ранню смертність.

— Давайте спробуємо скласти приблизний розпорядок дня для людини, яка хоче навчитися ігнорувати стреси.

— Для початку важливо нормалізувати режим праці та відпочинку. Зрозуміло, що в гонитві за гідною зарплатою ми готові працювати по дванадцять — чотирнадцять годин на добу, але навіть у роботів рано чи пізно ламаються батарейки. Емоційне вигорання людини, звиклої «пахати як кінь», відбувається набагато швидше. Пам’ятайте про це! Щодня відводите для сну менше семи — восьми годин. Займайтеся фізичним навантаженням. Якщо цурайтесь фізкультури і спорту, не гребуйте працювати руками на дачі, на городі. Візьміть за правило проводити аутогенне тренування або медитацію — це якихось п’ятнадцять — двадцять хвилин на день, зате поліпшення вашого загального стану не забариться проявитися. Кожен день викроюйте хоч трохи часу, щоб зайнятися тим, що вам до душі, — читанням книг, грою на гітарі, розгадуванням кросвордів, змаганням з домочадцями в шахи. І вчіться винагороджувати себе навіть за невеликі заслуги: наприклад, отримавши похвалу від начальства, купіть собі приємну дрібничку. Або тортик для сімейного вечірнього чаювання. Є обґрунтована думка, що людина щаслива настільки, наскільки вона вважає себе щасливою. Ми живемо тільки один раз, пам’ятайте про це. І до всіх життєвих змін, як позитивних, так і негативних, вчіться ставитися з гідністю, спокійним гумором і вірою в те, що в усьому, що відбувається, є свій сенс. Ось тоді вам не будуть страшні ніякі стреси.

Оставьте комментарий