Ліквідація ФОП – відповідальна справа

Ліквідація ФОП – відповідальна справа Реалії сьогодення такі, що в умовах жорсткої конкуренції вдається отримувати прибуток далеко не всім підприємцям. Бувають і інші причини закриття бізнесу. У цьому випадку постає питання, як швидко і грамотно провести процедуру не надто приємну, але необхідну. Закриття ФОП в Україні — процес досить непростий, в якому є чимало важливих нюансів. Ви, звичайно, можете замовити послугу ліквідація ФОП в спеціалізованих компаніях, а можете здійснити все самостійно.

Отже, перед нами стоїть питання: як закрити ФОП? Почнемо з того, що фізична особа, тобто приватний підприємець на початковому етапі зобов’язаний звернутися в місцеву адміністрацію, тож, перший крок — відвідування реєстратора із заявою про припинення діяльності. Однак перш слід приготувати пакет документів для ліквідації підприємницької діяльності. Крім заяви встановленого зразка, повинна бути в наявності квитанція про оплату спеціального збору, який необхідний для оплати публікації повідомлення про завершення діяльності суб’єктом підприємницької діяльності.

Неодмінною умовою є пред’явлення паспорта. У тому випадку, коли ви довіряєте проведення процедури іншій особі, не обійтися без нотаріально завіреної довіреності, виданої на цього представника (не забудьте зробити кілька копій). Здавши всі зазначені документи для ліквідації ФОП, не поспішайте до виходу: обов’язково отримаєте у реєстратора Опис всіх зданих паперів.

Реєстратор відправляє інформацію про припинення підприємницької діяльності не тільки до податкової інспекції, але й в усі необхідні фонди. Через пару днів вам слід з’явитися до податківців. В інспекції подаєте заяву про зняття з обліку. При собі потрібно мати вже згадуваний Опис і довідку про взяття на облік у податковій за формою 4-ОПП. По закінченні деякого часу (для Києва термін може доходити до півтора років) вам призначать дату проведення позапланової перевірки. До неї, звичайно ж, має сенс підготуватися заздалегідь, щоб бути у всеозброєнні і не мати неприємностей. Особливу увагу зверніть на такі документи:
— книга за формою 10 повинна бути заповнена. У ній обов’язково повинні бути вказані ваші доходи. У всякому разі, те що приходило вам на банківський рахунок (включаючи валютний) має бути обов’язково відображено;
— договори, включаючи трудові угоди. При цьому варто звернути особливу увагу на те, щоб послуги, за які ви одержували платежі відповідали видам діяльності заявленій вами при реєстрації платником єдиного податку;
— видаткові та прибуткові накладні, акти виконаних робіт.

Також мають бути в повному порядку відомості по нарахуванню заробітної плати та довідка про основні засоби. Не менш важливо мати правильно оформлену довідку про залишки матеріальних цінностей. При закритті приватного підприємця інспектор повинен дати перелік документів, необхідних для проведення перевірки.

При наявності розрахункового рахунку в банку його доведеться закрити. У банку обов’язково взяти дві довідки: підтвердження про закриття рахунку — одна довідка, і рух грошових коштів — інша. Після проведення перевірки в податковій, вам вручать обхідний лист, яки ви повинні підписати у відповідних відділах ДПІ і після цього вам вручать довідку про відсутність заборгованості за формою 22-ОПП.

Для закриття ФОП недостатньо лише подання заяви до податкової інспекції. Вам належить ще зняття з обліку в Пенсійному фонді та інших фондів соцстраху. Що стосується Пенсійного Фонду, до чиновників приходять вже з довідкою про зняття з податкового обліку.

Щоб максимально скоротити витрати часу і сил, слід врахувати, що довідка 22-ОПП дійсна протягом 2 місяців, а довідка з ПФ протягом місяця. За умови перевищення терміну реєстратор їх не прийме. Якщо врахуєте цей та інші моменти, ліквідація ФОП пройде успішно.

Державний реєстратор завершить процедуру закриття ФОП. До нього звертаються не раніше, ніж через два місяці з дня публікації повідомлення про припинення підприємницької діяльності. Саме з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру можете вважати себе вільним від зобов’язань перед всілякими державними структурами. Це — остаточна дата, з якої знімається статус фізичної особи-підприємця. Ви вільні — можна починати наступну сторінку біографії з чистого аркуша.

Оставьте комментарий