Ранні органічні огірки

Ранні органічні огірки Вирощування органічної продукції огірка у весняно-літньому обороті відповідно до стандартів «Organic Food» має деякі особливості, що відрізняються від вирощування звичайного огірка. Розглянемо цю технологію.

Огірок ідеально підходить для ранньої продукції, відрізняючись серед інших овочевих своєю скоростиглістю. Вже на 30-40-й день він цвіте, а днів через 10-12 формує перший зеленець. Так що поряд з капустою і зеленими він і заповнює сегмент ранньої продукції, з’являючись у продажу вже з початку травня, витісняючи довгоплідні тепличні, змушуючи тепличні комбінати припиняти культуру ще з зимового обороту пускати сорти корнішонного типу. Спочатку ціна на них висока, як і на всю ранню продукцію, а потім починає знижуватися. Якраз на цьому тлі і виділяється органічна продукція, яку будуть брати краще звичайних огірків, які в липні продаються майже за безцінь, хоча і на неї ціну потрібно зменшити.

Складність вимог стандарту. Здавалося б, доведеться змиритися з більш низькою врожайністю, оскільки все насіння провідних голландських гібридів оброблене, а про вітчизняні багато хто не кращої думки. На щастя, можна відшукати і високоякісні, наприклад, російської фірми «Гавриш» — без обробленого насіння, в упаковці з фольги. Їх гібриди «Мартін F1», «Раїс F1», «Марсель F1», «Шарж F1» букетного типу, партенокарпічні, високоврожайні, деякі стійкі до низької температури. Партенокарпічні, крім того, витримують брак світла при дуже ранньому початку культури. Так що врожайність буде не менше, ніж несертифікованої продукції.

Стандарт вимагає при формуванні використання такого шпагату, який утилізується. Значить, про звичний поліпропіленовий доведеться забути. Знайти ж віскозний або з бавовняних волокон складніше, але можливо, погортавши Internet-мережу. До того ж вартість його нижче.

При вирощуванні огірка в цей період можливі такі хвороби, як борошниста і несправжня борошниста роса, аскохітоз, різні бактеріальні. Але до них сучасні сорти комплексно стійкі. До того ж проти них якийсь час ефективні біопрепарати «Гаупсин», «Мікосан», хоч і не так, як рекламують (наприклад, проти вірусних).
Звичайно, старіння буде неминуче, коли листя стає оливковими, бурими, і рослина гине, але до того часу основна частина врожаю сформована, як і звичайних огірків. Так що і це не проблема. Проти кореневих гнилій легко застосувати давно відомі біологічні «Тріходермін» і «Планріз».

Є проблема і з сівозміною, адже в плівкових теплицях доводиться вирощувати щороку одну культуру, і повертати не це місце не раніше, ніж через 4-5 років ніяк не вийти. У зимових теплицях це вирішується наявністю на глибині труби для пропарювання грунту. Зрозуміло, що в саморобних це не передбачено, але по можливості краще міняти хоча б місце в теплиці.

Внесення органіки також має свої особливості. Стандарти забороняють для цього матеріали, що викликають посилену мінералізацію (наприклад, торф). Внесення гною допускається лише такого, якщо при годуванні худоби не використовувалися мінеральні добавки, антибіотики. Оскільки огірок — чи не єдина культура, що за краще свіжий гній, важливо отримати в місці його придбання відповідні документи. Втім, і перепрілий завжди корисний.

Проблеми весняно-літньої культури. У цей період огірок стикається з різними проблемами:
низькою температурою на початку вегетації;
перегрівами наприкінці весни — влітку;
у другій половині вегетації з’являються всі можливі хвороби. З шкідників спочатку може з’явитися білокрилка і павутинний кліщ, а потім — і тля.
Вирощування розсади огірка має особливості. Скажімо, при + 23 … + 25оС сходи його з’являються через 5-7 днів, при + 18 … + 19оС — через 10-12, при + 14 … + 15оС — близько 20. Так що краще вирощувати розсаду в окремому місці, де можна забезпечити температуру вище + 20оС. Готова вона вже через 20-25 днів. Останнім часом з’явилася ще одна тонкість з розділу профілактики: замість того, щоб боротися з хворобами, особливо наприкінці вегетації, можна спробувати не допустити їх. Для цього потрібно прищепити культурні сорти на лагенарії, або інші гарбузові, яким не страшні вищевказані хвороби, і навіть попелиця. Огірок на них набуває потужність і підвищену життєздатність. Для щеплення їх потрібно посіяти на 4-7 днів пізніше культурних сортів, оскільки вони ростуть швидше і досягають однакової товщини стебла раніше (для цього і потрібен посів пізніше).

За матеріалами видання babushkinsad.kiev.ua

Оставьте комментарий