Квартири в Харкові та області будуть лише дорожчати

Про те, які тенденції переважають на ринку нерухомості Харкова і як зміняться ціни на житло в найближчий рік, розповів перший віце-президент будівельної компанії «Construction Group International» Євген Гутков.

— Аналітики ринку нерухомості стверджують, що купівельний попит значно знизився, і з’явилося багато «завислих» квартир. При цьому в місті активно ведеться житлове будівництво. Чим пояснюється така невідповідність?
— Сьогодні існує так званий відкладений споживчий попит на житло — люди шукають надійного і відповідального забудовника. Тому що багато людей зневірилось після навали фінансових пірамід, коли забудовники по кілька разів продавали одні й ті ж квартири, в кінці кінців, визнавали себе банкрутами, а покупці втрачали гроші. Таке було і в Харкові, і в усіх великих містах України.
Тому попит на житло в новобудовах є, просто покупець став більш виборчим і уважним. Плюс до всього, до кризи люди масово купували житло за рахунок кредитів, а зараз, як правило — за свої гроші. А коли витрачаєш свої кошти, а не позикові — ставишся до них серйозно.

— Не секрет, що за останній рік прибутковість будівництва помітно знизилася. Виходить, ціни на вторинне житло опускаються все нижче, а забудовники змушені піднімати вартість квадратного метра?
— Рентабельність дійсно знизилася, тому що збільшилася вартість газу, електроенергії, а значить — зросла ціна на всі будівельні матеріали. Але забудовник не може підвищувати ціну до нескінченності, тому що багатих людей в Україні не багато, занадто дороге житло просто не будуть купувати. Тому ми піднімаємо ціни, але не пропорційно збільшенню вартості матеріалів. Припустимо, якщо будматеріали дорожчають на 20%, ціну квадратного метра підвищуємо всього на 5%. Зменшується прибуток, зате підвищується кількість продажів.

— При цьому деякі забудовники примудряються влаштовувати акції і розпродажі, роблячи великі знижки на квартири в новобудовах.
— Багато компаній залучають гроші покупців, щоб мати обігові кошти, які дадуть можливість добудувати будинок. Тоді людям, які вкладають в купівлю квартири «з котловану» або на рівні будівництва першого-другого поверху, роблять хорошу знижку. Тому що брати банківський кредит для забудовника — це смерті подібно, а взяти безпроцентні позикові гроші не можна ніде, крім як у майбутніх мешканців будинку.

— А якщо знижки на квадратні метри оголошують в уже добудованих будинках, це якийсь вид обману?
— Це означає, що будинок погано продається — знаходиться в незручному місці або планування не дуже вдале. Тому в будинках з хорошим плануванням, які знаходяться в центральних районах Харкова, де є зручна транспортна розв’язка, квартири продаються добре.

— Існує думка: чим більше об’єктів одночасно будує компанія, тим більше це повинно насторожити покупця. Нібито це своєрідна піраміда, коли за рахунок грошей, вкладених покупцями, намагаються добудувати будинки що почали будувати раніше.
— Я б так не говорив. Якщо це велика компанія, вона може будувати відразу кілька об’єктів, як, наприклад, харківські «Житлобуд-1» і «Житлобуд-2». Що стосується нашої компанії — ми не дозволяємо собі велику кількість об’єктів. Як то кажуть, в «маленькій родині» легше навести порядок, і перевірити якість будівництва житла.

Ціни на нерухомість у Харкові: прогнози та передбачення

— Євген Жаннович, як вважаєте, що буде в найближчий рік з цінами на первинну нерухомість?
— Думаю, вартість житла бізнес- і преміум-класу залишиться на тому ж рівні, що і зараз. Квартири в будинках, розташованих в центральних і прилеглих до центральних районів Харкова, дешевшати не будуть. Наприклад, ціна на квадратний метр в нашому житловому комплексі «Дипломат» залишилася на рівні 2017 і 2018 років, і знижувати її ми не плануємо. А ось житло економ-класу, яке знаходиться у віддалених районах міста, може подешевшати, бо продати його стає все складніше — всі хочуть жити ближче до центру, де розвинена інфраструктура, є культурні та спортивні установи. Дуже багато залежить від місця розташування житла.

— В останні роки входять в моду смарт-квартири маленької площі. За ними є майбутнє?
— Таке житло буде користуватися попитом. Зараз йде така тенденція, що великі квартири не купують. У нас був об’єкт, де ми планували житло площею 200-250 метрів — ці квартири просто ніхто не купував. Ми змушені були ділити їх навпіл, і тоді пішли продажі. Через стрибок цін на комунальні послуги тепер люди хочуть купувати компактне житло невеликій площі.

— Інтернет-форуми новоселів переповнені скаргами на низьку якість житла. Чим ви залучаєте людей до своїх квадратним метрам?
— По-перше — місце розташування будинку. По-друге — якість будівництва. Коли ми починаємо будувати і вивішуємо на місті будівництва борд «генпідрядник Construction Group International» — люди йдуть на бренд і купують житло на стадії котловану. Тому що ми давно на ринку, і їх приятелі, родичі або знайомі вже купували у нас квартири і залишилися задоволені. Якість — наш основний девіз.

Оставьте комментарий