Франція втрачає Депардьє

Франція втрачає Депардьє Жерар Депардьє відмовляється від французького громадянства на користь бельгійського. Він не хоче платити 75% податок від доходу

Податкова політика президента Франсуа Олланда стала причиною податкової еміграції з Франції. Багаті французи не бажають платити податок в 75% від доходу і покидають межі країни, везучи із собою капітали. Жерар Депардьє — наступний. Він хоче платити податки в Бельгії і готовий розлучитися з французьким паспортом. Аналітики попереджають уряд соціалістів про неприємності для бюджету, пов’язаних з відпливом капіталу в кризу.

Скандал розгорається у Франції. Відомий актор Жерар Депардьє переїхав в бельгійське містечко Нешен, де у нього є будинок. На минулому тижні він отримав реєстраційні документи — і тепер платитиме податки в Бельгії. «Він нас запевнив, — говорить мер Нешена Даніель Сенесель, — що перебирається сюди через місцевий колорит, особливості кухні та звичаї місцевих жителів. Але я не такий наївний, щоб не зрозуміти, що він прийняв рішення переїхати, керуючись податковими причинами». Депардьє каже, що почав працювати з 14 років і ніколи не ухилявся від сплати податків. За свою кар’єру, за словами Депардьє, він вже виплатив Франції 145 млн євро.

Як пише місцева преса, Депардьє є через що переживати: відомо, що він свого часу інвестував в родовища нафти на Кубі, має виноградники в Бургундії, в Медок, в Іспанії, Аргентині та Алжирі. У Франції у нього також є нерухомість і кілька магазинів. Що стосується політичних уподобань, то Депардьє — прихильник консерваторів. І завжди закликав французів підтримувати Ніколя Саркозі.

Депардьє не хоче платити «податок для багатіїв», який з 2013 року обіцяє запровадити уряд соціалістів. Механізм простий: з нового року перший зароблений мільйон у Франції буде обкладатися податком в 45%, сума, що перевищує мільйон, — в 75%. Мова йде про доходи, які отримуються як заробітна плата. Захід вводиться на два роки.

Французький політичний бомонд не залишив вчинок актора без коментаря. Міністр праці Мішель Сапен назвав його «особистісним занепадом». Міністр культури Орелі Філіпетті заявила: Депардьє «покидає поле бою в розпал битви з кризою».

Прем’єр Франції Жан-Марк Еро назвав крок «досить жалюгідним» і «гідним презирства». Депардьє, у свою чергу, написав відкритого листа прем’єру: «Хто ви такий, щоб так мене судити, я питаю вас, Ж.-М. Еро, прем’єр-міністр Франсуа Олланд, я запитую вас: хто ви такий? Я нікого не вбивав, мені здається, я не скоював негідних вчинків, за 45 років я заплатив 145 млн євро податків, надаю робочі місця для 80 осіб… Мене не треба ні жаліти, ні хвалити, але я не сприймаю слова «жалюгідний»». І додав: «Я повертаю свій французький паспорт і відмовляюся від соціального страхування, яким я жодного разу не користувався. У нас більше немає спільної батьківщини, я істинний європеєць, громадянин світу, як казав мені батько». Депардьє заявив прем’єру: «Я не прошу, щоб мене підтримували, але можна було б, принаймні, виявити повагу. Ніхто з французів, які залишили країну, ще не піддавався таким образам».

До Депардьє за бельгійським громадянством в Брюссель звернувся ще один знаменитий француз — бізнесмен Бернар Арно, найбагатша людина Франції. Для того щоб отримати громадянство Бельгії, заяву повинні розглянути різні інстанції — від МЗС до Держбезпеки і мін’юсту.

Арно живе в Парижі, в Бельгії має нерухомість. Мотиви звернення за громадянством він ретельно приховував, пояснюючи, що хоче інвестувати в економіку Бельгії. Проте ні для кого не секрет, що справжні причини Арно — прагнення уникнути драконівських податків уряду соціалістів. Як відомо, його статок, за версією Forbes, в 2011 році становило 41 млрд доларів, він є власником контрольного пакету акцій французької компанії Louis Vuitton Moët Hennessy.

У бельгійському Нешене на кордоні з Францією, куди переїхав Депардьє, кожен третій житель — багатий француз. Це місце всього в одному кілометрі від французько-бельгійського кордону відоме як «село французьких багатіїв». Там, наприклад, проживає сімейство Мюльє, бенефіціарів «Ашана».

Але самі бельгійці не раді французам у бельгійські землі. Так, у вересні нинішнього року в Брюсселі навіть пройшла демонстрація протесту проти «рантьє» — іноземних пенсіонерів, які поселяються в Бельгії. За деякими даними, таких налічується від 1 до 5 тис.

У Бельгії, на відміну від Франції, ні податку на великий статок, їм не обкладається приріст капіталу при продажу акцій іноземних компаній. При передачі спадщини в Бельгії платять податок у розмірі від 0% до 7% вартості рухомого майна, а у Франції набагато більше. Звичайні громадяни віддають в казну близько половини свого доходу.

Влада Франції, схоже, не має наміру змінювати підхід до «податку на багатіїв». Прем’єр Еро різко критикує втікачів: «Тим, хто їде з Франції через нову податкову політику, не загрожує збідніти тому, що вони хочуть збагатитися ще більше. Вирішити проблему бідності не вдасться, якщо ті, хто багатий, не хочуть бути хоч трохи солідарними і трохи щедрими. Тут необхідний політичний вибір».

Відзначимо, у Франції більше 1 млн євро на рік заробляють приблизно 3,6 тис. французьких сімей. Економісти попереджають, що їх «політичний вибір» може стати неприємним для Франції, особливо в період економічної кризи.

Близько 60% французів не дуже задоволені політикою свого президента. Олландо закликає багатих людей країни «проявити патріотизм».

Відзначимо, «податок на мільйонерів» — це лише один з інструментів кабміну. З необхідних на оздоровлення економіки 30 млрд євро дві третини він має намір отримати з податків, а одну третину — заощадити. Тоді до кінця 2017 року економіка Франції буде в порядку.

Оставьте комментарий