Ватикан «скасував» кінець світу 21.12.2012

кінець світу 21.12.2012 Католицька церква вважає, що кінець світу обов’язково буде, але не 21 грудня. На що спирається думку Ватикану?

Поки весь світ з великою увагою слухає новини про можливий кінець світу, який має настати 21.12.2012, Ватикан офіційно спростовує цей прогноз. Головний астроном католицької церкви Хосе Фунес на сторінках ватиканської газети L’Osservatore підкреслив, що у чуток про кінець світу 21 грудея 2012 року немає ніяких наукових підстав. Нагадаємо, що, згідно з пророцтвом, вже через тиждень всі планети сонячної системи чітко розташуються на одній прямій лінії з центром Чумацького шляху (нашої галактики), що викличе зміщення земних полюсів. На думку Фунеса, ці гіпотези «навіть нічого обговорювати», оскільки вони «позбавлені всякої наукової підстави».

На думку ватиканського астронома, можливості майя по частині спостереження за космосом були дуже обмеженими. Більш того, про Всесвіт і перспективи Сонячної системи майя не думали. «Їх метою було не це, а пошук постійно повторюваного задуму від минулого до майбутнього. Час в культурі майя сприймалося циклічно, одноманітно, а астрономія підпорядковувалася політиці та релігії», — підкреслює Фунес. А раз так, то індіанці просто не могли пророкувати кінець світу, оскільки в їх культурі взагалі не існувало такого поняття.

Строго кажучи, в системі календарів, створених цивілізацією майя, рахунок років ведеться з 3114 року до нашої ери. Час індіанці ділили на певні проміжки — баткуни, на основі яких майя вели так званий довгий рахунок. Кожен з них становив 394 року. Як писали майя, 13-й баткун, що має велике значення, закінчується 21 грудня. Чому любителі апокаліптичних теорій прийняли цю дату за кінець світу, не дуже зрозуміло.

З іншого боку, сучасні космологічні поняття носять вкрай обмежений характер. У Ватикані підкреслюють, що фізична природа темної енергії і темної матерії досі не вивчена. А значить, і прогнози щодо майбутнього Всесвіту будувати неможливо. Хоча, звичайно, Фунес вірить не тільки в науку, але і в християнську релігію. Тому, підкреслює він, кінець світу обов’язково буде, але ніхто не може передбачити, коли саме він станеться.

При цьому Фунес переконаний, що рано чи пізно для людства і Землі все закінчиться позитивно. «Смерть ніколи не зможе перемогти життя», — підкреслив він.

Треба сказати, що останнім часом Ватикан став активно займатися наукою. Астроном Фунес не так давно навіть заявив, що можлива наявність позаземного розуму не перечить офіційній політиці церкви, а тому християни повинні займатися його пошуками. Крім того, Ватикан завів акаунти у всіх популярних соцмережах і випустив Біблію у вигляді додатку для iPhone.

Статті по темі: Чи буде кінець світу 21 грудня 2012 року: думка вчених та науковців

Оставьте комментарий