Масляна гуляє! Пора звати гостей на млинці — тонкі й хрусткі, пишні і повітряні, з різноманітними начинками. Звичайно, у кожної господині є свій фірмовий рецепт, проте зовнішній вигляд і смак млинців залежать не тільки від майстерності кулінара, але і від якості посуду, в якому їх готують.
Щоб млинці не виходили глевким, вибираючи сковороду, зверни увагу на наступні моменти:
Дно сковороди повинне бути товстим — це захистить його від деформації при нагріванні.
Якщо дно усередині сковороди нерівне, має горби і вм’ятини, то це є дефектом виробу. А ось зовні дно може бути ребристим і навіть прикрашене орнаментом, така особливість дозволяє посуді швидше прогрітися і довше утримувати тепло.
Стінки теж повинні бути товстими, але низькими, щоб млинці можна було легко перевертати і знімати.
Довга ручка вбереже від опіків. Кріплення ручки — важливий момент. Краще всього, якщо ручка буде знімна або лита (цей варіант міцніший).
А найголовніше, сковорода повинна підходити до вашої плиті. Сучасні склокерамічні і індукційні плити вимагають особливого посуду, для газової плити краще вибирати сковороду з рельєфним дном, а ось до електричної підійде будь-яка.
Якому матеріалу віддати перевагу?
Алюмінієві і титанові
Зараз у магазинах представлений великий вибір сковорідок з алюмінієвих сплавів. Вони легкі та зручні у використанні, та й коштують недорого. Проте є у такого посуду істотний мінус — короткий термін експлуатації. Як правило, така сковорода служить недовго і через два-три роки вимагає заміни (причини — деформація дна, відколи й подряпини антипригарного покриття і т.д.)
Крім того, алюмінієві сковороди часто покривають тефлоном, про шкоду якого регулярно нагадують лікарі.
Сковороди з титану менш схильні до деформації і, як правило, служать господаркам набагато довше.
Чавунні
«Бабусині» сковороди з чавуну особливо популярні серед шеф-кухарів. Вважається, що саме на такій сковороді виходять найсмачніші млинці. Чавун розподіляє тепло рівномірно по всій поверхні виробу і зберігає його тривалий час — за рахунок цього досягається рівний золотавий відтінок млинців.
Такі сковороди служать десятиліттями і не тільки не деформуються, не втрачають своїх властивостей, а, навпаки, з часом стають лише кращими, обзавівшись природним антипригарним покриттям.
До мінусів можна віднести хіба що вага — такий важкий агрегат зручний не для кожної господині.