Що приготувати на Новий рік — 2013. Традиції інших країн приготування страв до новорічних свят

Що приготувати на Новий рік - 2013 Новорічні свята — не тільки радість і веселощі, але й головний біль для будь-якої господині, а тим більше мами. Десять святкових днів треба годувати сім’ю і постійно придумувати щось цікаве, щоб здивувати-порадувати малюків, і зробити святкові дні для них по-справжньому незвичайними і яскравими.

Ідеї приготування блюд на Новий рік на замітку

У кожній країні є страви, які обов’язково повинні стояти на новорічному або різдвяному столі — як у нас салат «Олів’є» або мандарини. А значить, можна хоч щодня готувати святковий обід, користуючись новорічними кулінарними традиціями то однієї, то іншої місцевості.

Цей цікавий підхід порадує будь-якого, навіть дуже вибагливого гостя, а дитині ще й допоможе підтягнути географію з історією: подаючи яку-небудь національну страву малюкові, йому можна трошки розповісти про культуру цієї країни.

Пташині традиції

Найрізноманітніша новорічна кухня — у Франції. Головне зимове свято тут (як і в Європі в цілому), звичайно ж, Різдво, так що основні кулінарні шедеври господині готують на святвечір. Різдвяна вечеря-серйозна подія для французів, і в її приготуванні, як правило, бере участь вся сім’я. Поки жінки на кухні чаклують над їжею, чоловіки підбирають спиртне, а діти накривають на стіл.

Традиційні різдвяні частування трохи відрізняються в різних провінціях, але по всій Франції в цей вечір на столі обов’язково стоять устриці, сири й шоколадні десерти.

Зазвичай головною гарячою стравою стає гусак. До цього птаха у Франції — любов особлива, тут навіть вивели спеціальну породу особливо вгодованих птахів вагою до 12 кілограм. Зазвичай їх фарширують трюфелями, печерицями або чорносливом і запікають у духовці. Іноді смажать і подають зі смаженими каштанами та овочами.

І, звичайно ж, жоден французький святковий стіл не обходиться без фуа-гра — особливого паштету з гусячої печінки. Зазвичай його купують у магазині, але на Різдво господині таки намагаються подати власний паштет, виконаний за бабусиним рецептам.

В останні роки, треба сказати, фуа-гра все частіше роблять саме для новорічного вечора, щоб не ставити на стіл дві гусячих страви, адже в Новий рік «на гаряче» тут — традиційна індичка. Французи навіть жартують: «якщо на столі немає індички, новий рік може не настати».

М’ясо — для різноманітності на новорічний стіл

В інших європейських країнах індичка вважається традиційно різдвяним частуванням. Правда, зараз все більше господинь в головну святкову ніч намагаються експериментувати і відмовляються від звичної і всім набридлої птиці.

Наприклад, в Англії все частіше готують ростбіф — великий шматок м’яса, запечений у духовці, від якого гості самі відрізають шматки прямо під час святкової трапези. По-перше, їсти з однієї тарілки весело і дуже святково, а по-друге, ростбіф залишається смачним, навіть коли остигає: так що особливо ненажерливі гості можуть підкріпитися вже під ранок.

Чехи теж їдять м’ясо всю новорічну ніч безперервно. Вони майже всерйоз вважають, що м’ясо на святковому столі-гарант благополуччя в наступаючому році, і щоб не злякати удачу, намагаються нічого, крім нього, на новорічну вечерю не готувати. Стіл буде ломитися від всіляких ковбас, нарізок і копченостей, господині будуть ледь встигати міняти гарячі страви, але ніяких салатів ви не знайдете.

І гарнір!

Дуже багато овочів на новорічні свята з’їдають американці, особливо ті, що живуть у південних штатах. Одна з головних новорічних страв півдня США — Хоппін Джон.

Це щось подібне до перлової каші, тільки трохи недовареної. Вважається, що в новорічну ніч потрібно з’їдати по одному бобу за кожен день наступного року.

Крім того, американці їдять в Новий рік капусту — теж на щастя. Хрускіт її листів, мабуть, багатьом нагадує шелест грошей, тому в ці дні капусту їдять і в Європі: німці ставлять на стіл кислу, а данці вважають за краще посипати її цукром і корицею.

Десерт — кульмінація свята

Солодке — найважливіша частина дитячого бенкету, тому більшість новорічних кулінарних традицій обов’язково враховує цей пункт.

Ще кілька століть тому на солодке в Англії подавали особливу вівсяну кашу, зварену на м’ясному бульйоні і заправлену хлібом, медом, родзинками, чорносливом і мигдалем. Зараз її вже не варять, але роблять хлібний пудинг з додаванням приблизно тих же інгредієнтів.

У багатьох країнах прийнято на Новий рік ховати у випічці монетки або горішки — той, кому попадеться шматочок з сюрпризом, вважається особливим щасливчиком, і в наступаючому році його очікує тільки хороше.

Наприклад, у Греції монетку ховають в спеціальний новорічний пиріг Васілопітту: перший шматочок «віддають» святому Василю, покровителю Нового року, а інші роздають всім присутнім і строго за старшинством.

У Голландії на свята печуть спеціальні різдвяні пончики з фруктами. У Німеччині на столі обов’язково повинні бути печива і марципанові цукерки. А в Швейцарії люди дарують один одному грушеві пряники, які потім і з’їдають на солодке в святковий вечір.

Так що, як бачите, здивувати сім’ю незвичайною заморською новорічною стравою нескладно. Європейці ще кажуть, що в принципі неважливо, що стоїть на новорічному столі, важливо, щоб люди, які за ним сидять, були хорошими і приємними.

Але додають: вибирайте будь яку їжу, але тільки не лобстерів і не раків — вони завжди задкують назад, їх поява на новорічному святі може відвернути удачу.

Оставьте комментарий