Що приготувати на Новий рік — 2013. Традиції інших країн приготування страв до новорічних свят
Новости Харькова
Сделать стартовой 
Lenta.kh.ua:   Карта сайта
|  События Харькова |  Тенденции |  Регионы |  Спорт |  В мире |  Общество
ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ ХАРЬКОВА


11.5.18 Как выбрать прожектор для бассейна
19.4.18 Наушники Marshall: особенности использования и основные преимущества
05.3.18 Перспективы сельскохозяйственного бизнеса в городе Одесса
09.11.17 Третьекурсник Максим Поляков поддался азарту и проиграл бабушкину квартиру в онлайн-казино
28.9.17 Де відпочити в Карпатах: огляд цін і курортів
13.9.17 iPhone на трильйон: як новинки вплинуть на капіталізацію Apple
18.8.17 Чем могут удивить ежедневники с логотипом от сайта deksgroup.com
05.8.17 Игры в казино на море — приехал, увидел, проиграл
21.6.17 Что нужно знать игроку об игровых автоматах
15.6.17 Автоматы казино вулкан — достигни успеха
ПОИСК:  
Искать:
в информационной базе
в новостях

Общество
Що приготувати на Новий рік — 2013. Традиції інших країн приготування страв до новорічних свят
31.12.2012

Що приготувати на Новий рік - 2013 Новорічні свята — не тільки радість і веселощі, але й головний біль для будь-якої господині, а тим більше мами. Десять святкових днів треба годувати сім’ю і постійно придумувати щось цікаве, щоб здивувати-порадувати малюків, і зробити святкові дні для них по-справжньому незвичайними і яскравими.

Ідеї приготування блюд на Новий рік на замітку

У кожній країні є страви, які обов’язково повинні стояти на новорічному або різдвяному столі — як у нас салат «Олів’є» або мандарини. А значить, можна хоч щодня готувати святковий обід, користуючись новорічними кулінарними традиціями то однієї, то іншої місцевості.

Цей цікавий підхід порадує будь-якого, навіть дуже вибагливого гостя, а дитині ще й допоможе підтягнути географію з історією: подаючи яку-небудь національну страву малюкові, йому можна трошки розповісти про культуру цієї країни.

Пташині традиції

Найрізноманітніша новорічна кухня — у Франції. Головне зимове свято тут (як і в Європі в цілому), звичайно ж, Різдво, так що основні кулінарні шедеври господині готують на святвечір. Різдвяна вечеря-серйозна подія для французів, і в її приготуванні, як правило, бере участь вся сім’я. Поки жінки на кухні чаклують над їжею, чоловіки підбирають спиртне, а діти накривають на стіл.

Традиційні різдвяні частування трохи відрізняються в різних провінціях, але по всій Франції в цей вечір на столі обов’язково стоять устриці, сири й шоколадні десерти.

Зазвичай головною гарячою стравою стає гусак. До цього птаха у Франції — любов особлива, тут навіть вивели спеціальну породу особливо вгодованих птахів вагою до 12 кілограм. Зазвичай їх фарширують трюфелями, печерицями або чорносливом і запікають у духовці. Іноді смажать і подають зі смаженими каштанами та овочами.

І, звичайно ж, жоден французький святковий стіл не обходиться без фуа-гра — особливого паштету з гусячої печінки. Зазвичай його купують у магазині, але на Різдво господині таки намагаються подати власний паштет, виконаний за бабусиним рецептам.

В останні роки, треба сказати, фуа-гра все частіше роблять саме для новорічного вечора, щоб не ставити на стіл дві гусячих страви, адже в Новий рік «на гаряче» тут — традиційна індичка. Французи навіть жартують: «якщо на столі немає індички, новий рік може не настати».

М’ясо — для різноманітності на новорічний стіл

В інших європейських країнах індичка вважається традиційно різдвяним частуванням. Правда, зараз все більше господинь в головну святкову ніч намагаються експериментувати і відмовляються від звичної і всім набридлої птиці.

Наприклад, в Англії все частіше готують ростбіф — великий шматок м’яса, запечений у духовці, від якого гості самі відрізають шматки прямо під час святкової трапези. По-перше, їсти з однієї тарілки весело і дуже святково, а по-друге, ростбіф залишається смачним, навіть коли остигає: так що особливо ненажерливі гості можуть підкріпитися вже під ранок.

Чехи теж їдять м’ясо всю новорічну ніч безперервно. Вони майже всерйоз вважають, що м’ясо на святковому столі-гарант благополуччя в наступаючому році, і щоб не злякати удачу, намагаються нічого, крім нього, на новорічну вечерю не готувати. Стіл буде ломитися від всіляких ковбас, нарізок і копченостей, господині будуть ледь встигати міняти гарячі страви, але ніяких салатів ви не знайдете.

І гарнір!

Дуже багато овочів на новорічні свята з’їдають американці, особливо ті, що живуть у південних штатах. Одна з головних новорічних страв півдня США — Хоппін Джон.

Це щось подібне до перлової каші, тільки трохи недовареної. Вважається, що в новорічну ніч потрібно з’їдати по одному бобу за кожен день наступного року.

Крім того, американці їдять в Новий рік капусту — теж на щастя. Хрускіт її листів, мабуть, багатьом нагадує шелест грошей, тому в ці дні капусту їдять і в Європі: німці ставлять на стіл кислу, а данці вважають за краще посипати її цукром і корицею.

Десерт — кульмінація свята

Солодке — найважливіша частина дитячого бенкету, тому більшість новорічних кулінарних традицій обов’язково враховує цей пункт.

Ще кілька століть тому на солодке в Англії подавали особливу вівсяну кашу, зварену на м’ясному бульйоні і заправлену хлібом, медом, родзинками, чорносливом і мигдалем. Зараз її вже не варять, але роблять хлібний пудинг з додаванням приблизно тих же інгредієнтів.

У багатьох країнах прийнято на Новий рік ховати у випічці монетки або горішки — той, кому попадеться шматочок з сюрпризом, вважається особливим щасливчиком, і в наступаючому році його очікує тільки хороше.

Наприклад, у Греції монетку ховають в спеціальний новорічний пиріг Васілопітту: перший шматочок «віддають» святому Василю, покровителю Нового року, а інші роздають всім присутнім і строго за старшинством.

У Голландії на свята печуть спеціальні різдвяні пончики з фруктами. У Німеччині на столі обов’язково повинні бути печива і марципанові цукерки. А в Швейцарії люди дарують один одному грушеві пряники, які потім і з’їдають на солодке в святковий вечір.

Так що, як бачите, здивувати сім’ю незвичайною заморською новорічною стравою нескладно. Європейці ще кажуть, що в принципі неважливо, що стоїть на новорічному столі, важливо, щоб люди, які за ним сидять, були хорошими і приємними.

Але додають: вибирайте будь яку їжу, але тільки не лобстерів і не раків — вони завжди задкують назад, їх поява на новорічному святі може відвернути удачу.

РЕКЛАМА
При полном или частичном воспроизведении ссылка на Lenta.kh.UA обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентство "Українські Новини", в каком-либо виде строго запрещено. Администрация сайта может не разделять мнение автора и не несет ответственности за авторские материалы.