Як за допомогою води зняти стрес та розслабитись

Як за допомогою води зняти стрес та розслабитись На Сході кажуть: будь розслаблений, як вода. Дійсно, водні процедури — відмінний спосіб швидкого зняття стресу. Про те, як різноманітними способами заспокоїти нерви розповіла психотерапевт Наталя Циганенко.

Підставте спину під душ

Що за премудрість, здавалося б, поніжитися у ванній? Але багато людей, вибираючи комфортну для себе температуру 39-40 ° С, тільки посилюють викид адреналіну і замість розслаблення відчувають себе абсолютно вичавленими. Ті, хто люблять «погарячіше», повинні знати, що 37 ° С — межа для водного релаксу. А по-справжньому заспокоюється нервова система при 35 ° С.

Душ теж можна перетворити на заспокійливу процедуру. Звичайно, гідромасажна насадка зробить це без проблем, але є й інші варіанти. Наприклад, підставити під струмінь потилицю і спину — вода буде масажувати область хребта, а значить і нервові вузли. А тепер так регулюйте температуру, щоб з прохолодного струмінь ставав все тепліше і тепліше. Це набагато ефективніше дозволить розслабиться, ніж звичайний душ.

Читайте также: Точечный массаж поможет при головных болях

Погладьте себе

Самомасаж у ванній — ще один спосіб зняти зайву напругу. При цьому ванна готує тіло краще, ніж руки досвідченого масажиста — максимально розслаблює. Потім розминаємо м’язи рук і ніг (здавлюємо, піднімаємо тканини і злегка зміщаємо. Діємо плавно, без ривків, не допускаючи хворобливих відчуттів. Рухи необхідно прискорювати, а шари тканини захоплювати все глибше. Такий самомасаж покращує циркуляцію крові, лімфи і тканинної рідини.

400 крапель валер’янки

Посилити ефект від ванни можна за допомогою ароматерапії, якщо ви не алергік. Причому чим натуральніше вона буде, тим краще. Пінка з ароматом допоможе менше, ніж пара крапель ефірних масел. Ще краще додати подрібнену ромашку, шавлія, м’яту, квіти герані, троянди прямо в ванну. Тим, хто приймає валеріанку, можна порадити накапати в води одну з настоянок рослинних заспокійливих засобів — валеріани, пустирника, хмелю, глоду, чорної бузини. Це корисніше, ніж вживання всередину. Скажімо, та ж валеріана діє не відразу, а накопичуючись в організмі, тільки після 1-2 тижнів вживання. А вже через 1,5 місяця лікування може піти на шкоду — надлишок препарату провокує головні болі, дратівливість. Так що оптимальний вихід — ванни з валеріаною.

Співай приймаючи ванну

Спів у ванній — не тільки приємно, але і корисно: це спосіб відрегулювати глибоке дихання, дати вихід емоціям, зняти напругу. І не варто мовчати, якщо сумно — згадайте сумні пісні, пограйте зі своїм голосом в стилі блюзу (навіть якщо ведмедик наступив вам на вухо, не тривожтеся: ванна — не оперна сцена).

Ще один вид тренування — дихання під водою. Якщо регулярно робити такі прості вправи, зміцнюються м’язи, розслабляється діафрагма, нормалізується кисневий обмін, а значить, організм швидше очищається від токсинів. Варіантів, як це зробити, багато. Наприклад, активні галасливі вдихи над водою з різким видихом у воду. Або, навпаки, поверхневий вдих над водою і дуже довгий, плавний видих в воду. Легко підібрати цілий комплекс.