4 несподіваних фактори, що впливають на тривалість і якість життя

4 несподіваних фактори, що впливають на тривалість і якість життя Кожна людина хоче жити довго, і в міру сил намагається виключити зі свого життя вплив шкідливих факторів, таких, як куріння, алкоголь, нестача руху. Але схоже, що всі зусилля можуть піти прахом, якщо ви, приміром, народилися не в тому місяці.

Якщо ви читаєте цю статтю на вашому смартфоні, одночасно з цим ведучи машину по шосе зі швидкістю 100 км / год, то ймовірно, ви не збираєтеся жити дуже довго. Однак для більшості з нас причина і час нашої смерті залишаються цілковитою загадкою. Навіть якщо припустити, що ми не станемо читати під час водіння, все одно буде дуже важко передбачити, коли ми збираємося залишити цю планету і пірнути в солодкі обійми смерті. Зрозуміло, ми можемо їсти тільки здорову їжу, можемо кинути палити, можемо намагатися триматися подалі від будь-яких неприємностей у своєму районі. Але є кілька інших дивних речей, які також впливають на тривалість нашого життя. Наприклад, ми можемо рано померти від…

1. … відсутність достатньої кількості друзів

Якщо ви людина, яка вважає за краще купувати продукти в кількох різних магазинах для того, щоб уникнути спроб продавців впізнавати вас і завести з вами розмову, то життя в цьому світі екстравертів явно не для вас. Мало того, що суспільство буквально кишить балакучими працівниками магазинів, нам ще постійно твердять про те, що самотність — це доля невдах, серійних вбивць і людей, які виривають собі зуби на публіці. Але будьте відважні, інтроверти, тому що у нас є хороші новини: ваша соціальна ізоляція теж збирається вбити вас!

Виявляється, відсутність друзів може скоротити тривалість життя людини так само, як це роблять більш відомі вбивці — алкоголь і куріння. Насправді, наслідки соціальної ізоляції фактично переважують деякі з широко розрекламованих факторів ризику, в числі яких недолік фізичних вправ і ожиріння. Іншими словами, вам буде краще вдома на дивані, а не на пробіжці, але тільки в тому випадку, коли на дивані крім вас є хтось ще.

У ранніх дослідженнях у високій смертності звинувачували самотність. Але недавні дослідження показали, що вбиває саме ізоляція. У 2013-му році при дослідженні літніх людей у Великобританії було виявлено, що соціальна ізоляція збільшує ймовірність смерті літньої людини на 26% порівняно з людьми, які ведуть більш активний спосіб життя в цьому віці.

Як це працює?

Частина цього механізму цілком очевидна: якщо ви будете уникати інших людей, то ви, мабуть, одного разу з’ясуєте, що на задній поверхні вашої шиї росте незрозуміла шишка, або що одна з ваших кінцівок раптом стала одержима бісами, і повинна бути негайно видалена. І незалежно від того, наскільки ваша кішка любить вас, вона навряд чи викличе вам швидку, коли ви задихнеться.

Але є й фізичні причини, що стоять за схильністю людини до самоти. Доведено, що фізичний контакт між людьми сприяє зниженню стресу і дратівливості, в той час як ізоляція себе від суспільства є хорошим способом погіршити здоров’я. Не будемо забувати і той факт, що більшість з нас схильна краще піклуватися один про одного, коли кругом люди. Наявність інших людей часто є чинником, який поліпшує нашу поведінку, завдяки якому ми, приміром, можемо отримати 8:00 здорового сну замість однієї безсонної ночі. І якщо думка про смерть на самоті все ще дістає вас, то ви повинні спробувати якось підбадьоритися, тому що інша річ, яка вб’є вас, це…

2. … депресія

Просто бути пригніченим — недостатньо. А ось депресія, яка дає регулярні рецидиви, здатна скоротити ваше життя на 11 років. Приблизно на такий же термін ви скоротите життя, якщо будете в день викурювати пачку сигарет.

Як це працює?

Немає великого секрету в тому, що люди в депресії схильні до самогубства. Однак ця сумна «кроляча нора» може виявитися куди глибше, ніж здається. Нещодавно вчені подивилися, який ефект депресія викликає в тілі людини на клітинному рівні. Вони зробили це, вимірюючи так звані «теломери» людей, тобто ті частини їх хромосом, які мають властивість з віком зменшуватися в розмірах. Ретельне вивчення теломер в клітині може багато що сказати вченим про вік клітини і людини. І чим коротше ваші теломери, тим більше ризик ранньої смерті від вікових хвороб, таких, як рак і серцево-судинні захворювання. Дослідники вивчили зразки крові, взяті від трьох груп людей: у тих, хто ніколи не відчував депресію, у тих, хто пережив серйозне депресивний розлад в минулому, і у тих, хто був у депресії прямо в момент дослідження. Після виключення впливу факторів нездорового способу життя, таких, як алкоголь і куріння, вони виміряли довжину теломер випробовуваних, і виявили, що найдовші теломери були у тих, хто ніколи не відчував депресію. Ще страшніше було те, що чим важче була депресія, тим коротше були теломери піддослідних. Це виглядає так, як ніби ваше тіло на клітинному рівні вміє вимірювати глибину вашого екзистенціального відчаю.

3. Не чистите зуби

Протягом вашого дитинства батьки, стоматологи та привабливі лялечки з телеекрану читали вам лекції про важливість гігієни порожнини рота. Якщо ви не будете піклуватися про свої зуби, попереджали лялечки, ваше дихання буде погано пахнути, і в кінцевому підсумку стоматологу доведеться виконувати чистку ваших кореневих зубних каналів, попередньо начепивши на обличчя маску «чумного доктора» для того, щоб не відчувати вашого смороду. Але виявляється, це лише початок того, що своєчасна стоматологічна допомога може зробити для вас. А милі лялечки повинні були буквально волати вам про холодні обійми могили, а не про запах з рота.

Як це працює?

Хвороби ясен, або інфекція м’яких тканин навколо зубів, вражає приблизно половину дорослих людей в США, очевидно тому, що ніхто з них не слухає лялечок. І вже давним-давно відомо, що існує зв’язок між хворобами ясен і серцево-судинними захворюваннями, які сьогодні є найефективнішими вбивцями. Питання завжди полягав у тому, чи є цей зв’язок причинно-наслідкового, або ж це пояснюється лише тим, що дії, які підвищують ризик запалення ясен (такі, як погане харчування) також виявляються погані і для вашого серця. Але тепер принаймні є деякі докази того, що нехтуючи турботою про ясна, можна зіпсувати собі серце. Цього року повідомлялося про один експеримент, в якому дослідники заразили мишей декількома типами бактерій, що викликають запалення ясен, а потім почали відстежувати викликане запалення. Поступово миші почали показувати зростання факторів ризику для серцево-судинних захворювань, таких як запалення і підвищення рівня холестерину. Крім цього миші не робили нічого, що піддавало б їх ризику розвитку хвороб серця. Вони не курили маленькі сигарети. І навіть не відчували стрес на роботі. І все це говорить про те, що хвороби ясен небезпечні самі по собі, і їх може бути цілком достатньо для того, щоб розібратися з вашим серцем. Так що має сенс почати користуватися зубною ниткою.

4. Народження не в тому місяці

Якщо ви зараз вагітні однією дитиною або двома, і плануєте народити в наступні кілька місяців, то у нас є хороші новини: ваші діти могли б жити довго. Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Чикаго, люди, які дожили до ста років, народжуються у вересні або жовтні. Інші дослідження в Данії та Австрії також виявили велику тривалість життя у дітей, народжених в осінні місяці, у той час як у Південній півкулі ви, ймовірно, проживете довше, якщо народитесь в березні, квітні або травні.

І до речі, мова не тільки про більш довге життя. Осінні діти, здається, краще в усьому: діти, народжені навесні, більше страждають від розладів травлення, від діабету першого типу і від шизофренії.

Як це працює?

Ніхто не знає напевно, чому осінні діти живуть довше. Але є одна теорія, пов’язана з рівнем вітаміну D під час вагітності. Як правило, люди отримують цей вітамін через сонячне світло. Це означає, що осінні діти до моменту пологів буквально купалися в «вітамінній благодаті» протягом останніх шести місяців або близько того. На частку весняних малюків припадає більше темних днів, і це може так чи інакше позначитися на їх здоров’ї в довгостроковій перспективі.

Ще один можливий фактор — дієта. Люди, які сьогодні дожили до 100, народилися в той час, коли такі речі як заморозка і транспортування замороженого продовольства ще не досягли сьогоднішніх стандартів. Так що немовлята, які перебували в утробі матері протягом кількох літніх місяців, коли фрукти та овочі були легко доступні, можуть досягти в житті більшого успіху, ніж малюки, матері яких жили на бідній вітамінами зимовій дієті. Так що якщо ви один з тих людей, які взимку виживають виключно за рахунок локшини швидкого приготування, тому що їм ліньки сходити в магазин і купити собі нормальної їжі, подумайте про це ще раз. В іншому випадку ваші нащадки можуть померти молодими.