Як роблять кишенькові ліхтарі Led Lenser

Як роблять кишенькові ліхтарі Led Lenser «Роботи? — каже Ланнебер Жао, директор підрозділу компанії з виробництва ліхтарів LED LENSER в Китаї. — У нас тільки одну операцію робить робот. А все інше — робочі. Але я зовсім не впевнений, що роботи впоралися б краще… ». Журналісти побували на заводі LED LENSER і простежила весь виробничий шлях світлодіодних ліхтарів, як, до речі можна купити і в Україні, для прикладу на сторінці https://fonarik.ua/fonari/fonari-led-lenser/.

Анатомія ліхтаря

На перший погляд світлодіодний ліхтар — досить проста річ. Але щоб зробити його надійним і зручним у використанні, інженери докладають чималих зусиль. Всі деталі багаторазово продумані і перевірені жорсткими випробуваннями.

Ключова технологія і головна гордість компанії Led Lenser — це оригінальна оптична система, яка дозволяє перебудовувати фокусування оптичного пучка для використання ліхтарів в будь-яких умовах. Ось ці маленькі «крапельки» — лінзи, відлиті під тиском із спеціального оптичного пластику.

І ліхтарі в зборі, і окремі деталі проходять ряд жорстких випробувань в кліматичних камерах з імітацією морозу і спеки, під дощем і в умовах вібрації і ударів, щоб гарантувати безперебійну роботу.

Коли в 1994 році брати Харальд і Райнер вирішили заснувати компанію по випуску ліхтарів, консультант банку тільки посміявся над ними, заявивши, що ця галузь безперспективна. У братів теж були деякі сумніви — до тих пір, поки вони не продали оснащених унікальною системою фокусування ліхтарів на більш ніж € 200 млн.

А в минулому році компанію Led Lenser придбала фірма Leatherman Tool Group, засновник якої Тім Лезерман навіть пожартував з цього приводу: хотів, мовляв, купити ліхтар, але секретар неправильно зрозумів і купив всю компанію. У цеху мехобработки, де з алюмінієвих трубок виготовляють корпуси, Ланнебер Жао звертає мою увагу на людей в жовтих сорочках, які снують серед верстатів, і одягнених в сині комбінезони робочих: «Це інспектори за якістю. У кожного з них є стіл і комп’ютер, але немає стільця — їх завдання помічати і вирішувати виникаючі проблеми раніше, ніж вони стануть завдавати неприємності».

А ось в цеху, де виготовляють головне ноу-хау ліхтарів Led Lenser — оптику, людей немає: роботизована система відливає під тиском лінзи і рефлектори зі спеціального оптичного пластику. Це як раз і є та сама єдина операція, яку виконує робот.

Збірка ліхтарів проводиться вручну, але з ретельністю, якій позаздрив би будь-який робот, а після цього кожен ліхтар проходить заключну перевірку якості (навіть зарядку для акумуляторних моделей), упаковується і відправляється на склад.

Список вибіркових випробувань продукції та компонентів виглядає набагато більш довгим і значним, ніж опис виробничих операцій: від тестів на електромагнітну сумісність, електричних характеристик батарей і вимірювання світлового потоку до перевірки якості золотого покриття контактів в гарячій солоній воді (протягом декількох діб) і працездатності ліхтарів при низьких і високих температурах, в умовах вібрації ударів — всього 24 досить жорстких випробування.

Як зізнався президент виробничого відділення Led Lenser Ракеш Срідхаран, «ми випускаємо ліхтарі, які можна купити за півсотні доларів, але дотримуємося таких стандартів, як ніби робимо деталі для космічних кораблів».