Росія підвищить пенсійний вік у 2014 році

Росія підвищить пенсійний вік у 2014 році Пенсійний вік у Росії менше, ніж в інших країнах: жінки йдуть на пенсію в 55 років, а чоловіки — у 60. Працівники більше 20 професій виходять на пенсію достроково (шахтарі, лісоруби, льотчики, рятувальники, космонавти та ін.) З урахуванням пільговиків середній вік призначення пенсії — 54 роки у чоловіків і 52 у жінок.

Уряд Росії починає готувати суспільство до того, що підвищення пенсійного віку неминуче. Швидше за все, це відбудеться після 2014 року.

Доведеться збільшувати пенсійний вік, заявив віце-прем’єр, міністр фінансів Олексій Кудрін на форумі в Санкт-Петербурзі. Ні наскільки, ні коли — він не уточнив. Дефіцит бюджету ПФР з року в рік зростає, і зміна пенсійного віку могло б підтримати пенсійну систему. «Це важко обговорювати. Коли ми на це зважимося — через рік, через два чи п’ять років, — не так важливо», — сказав Кудрін, підкресливши, що ця тема в уряді поки не обговорюється.

Зараз Росія платить пенсію з виплат працюючих, яких майже вдвічі більше, ніж пенсіонерів: 70 млн на 36 млн. Але ситуація змінюється і в 2031 р. їх число зрівняється, очікує голова ПФР Антон Дроздов.

Зараз в обов’язковому порядку підвищувати пенсійний вік не можна, впевнений помічник президента Аркадій Дворкович: «Ще не проведене обговорення, що не проведено аналіз». Настала пора запускати дискусію про підвищення пенсійного віку, говорить інший співробітник адміністрації президента: «Люди повинні звикати до нової реальності». Громадська палата призначила на сьогодні слухання за темою «Яким має бути пенсійний вік в Росії?».

Економічні та демографічні тенденції об’єктивно вимагають збільшення пенсійного віку, закликають у листі до слухань голова комісії з економічного розвитку Валерій Фадєєв і з соціальних питань Олена Ніколаєва. Пенсійну реформу вони називають неминучою, а «основні рішення потрібно приймати вже зараз». Треба думати не тільки над тим, яким є оптимальний пенсійний вік для Росії, але і як змінювати систему пенсійного обслуговування і трудове законодавство, вказують Фадєєв і Миколаєва.

Кудрін каже, що підняв питання про пенсійний вік не спеціально: «Було питання із залу. Я відповів. Але про це дійсно треба говорити і не ховатися».

В уряді нарад з цього приводу не було. Уряд рішень про підвищення пенсійного віку не приймав, говорить представник Мінздоровсоцрозвитку Софія Малявіна. «Але ми вже почали стимулювати пенсіонерів на пізніший вихід на пенсію, — нагадує вона. — Якщо раніше йдеш на пенсію, виплата буде менше, якщо пізніше — більше». У прийнятому пакеті пенсійних законів (набрав чинності з 2010 р.) є економічне стимулювання більш пізнього виходу на пенсію: плюс 6 % до фіксованого базового розміру страхової частини трудової пенсії за кожний рік стажу понад 30 років, мінус 3 % за кожний не доопрацьований до 30-річного стажу рік.

Дефіцит Пенсійного фонду зростає швидко, навіть незважаючи на поліпшення прогнозу соціально-економічного розвитку: наступного року він становитиме 946 400 000 000 руб., а в 2012 р. — 1070000000000 руб.

Підвищення пенсійного віку все одно не вирішує проблеми, журиться Дроздов. ПФР вже порахував, що воно дасть 40-90 млрд руб., чого для бюджету ПФР недостатньо. Знижувати дефіцит пенсійної системи необхідно, але простим підвищенням пенсійного віку вирішити проблему навряд чи вдасться: потрібно переходити від сплати страхових внесків роботодавцями на систему індивідуальної відповідальності громадян, пропонує науковий керівник Вищої школи економіки Євген Ясін. Інше питання: доходи великої частини населення знаходяться в районі прожиткового мінімуму та відраховувати на майбутню пенсію може бути просто нічого.

Суспільство буде згідно на підвищення пенсійного віку, коли працюючих пенсіонерів стане більше, ніж непрацюючих, думає Дворкович. Зараз працює лише третина пенсіонерів, говорить представник ПФР, і тенденції до зростання не спостерігається: у кризу скорочували в основному людей пенсійного віку.

Якщо вік підвищувати і доведеться, то не раніше 2014-2015 рр.., солідарні співробітники ПФР і Мінфіну.

Доводиться враховувати і низьку тривалість життя. За даними Центру демографії й екології людини Інституту народногосподарського прогнозування РАН, зараз у чоловіків вона становить 58,8 року, у жінок — 72,1. «Люди ще хочуть пожити на пенсії», — говорив раніше Дроздов.

Необхідність підвищення пенсійного віку визнали ще в 2000 р., вона була прописана в стратегії розвитку до 2010 р. (так звана програма Грефа.), нагадує Ясін. З 1992 р. система виходу на пенсію практично не змінювалася, чиновники не наважувалися — дуже великі були ризики гострої соціальної реакції, зазначає він.

Підвищення пенсійного віку — непопулярний, але неминучий крок, щоб після 2012 р. розмір пенсії перевищив 10 000 руб. (за даними Росстату, середня призначена пенсія в січні — квітні — 7238 руб. ), резюмує начальник аналітичного відділу BNP Paribas Юлія Цепляєва.

Оставьте комментарий