Читання коміксів корисне не лише для дітей

Читання коміксів довгий час вважали розвагою для дітей, але ситуація змінилася. Все більше людей сприймають їх як окремий вид мистецтва поряд з живописом, літературою, кінематографом. Адже часто в коміксах зачіпаються серйозні, філософські питання. До речі, мальовані історії вже давно видають не тільки у вигляді журналів, а й в книжковому форматі.

Комікси стають з кожним днем все більш популярними в Україні і в усьому світі. За ними знімають художні фільми, створюють сайти, для прикладу https://jokerwin.in.ua, їх читають люди різних вікових категорій, яких раніше досить складно було зацікавити намальованими запеклими історіями, і нікого з нас вже не дивує, коли комікси ставлять в один ряд з світовою літературою.

Чи правда, що комікси — це розвага для підлітків?
Ні це не так. Комікси вже давно захопили світ. Середній вік глядача, який приходить в кіно подивитися на Капітана Америку або на яке говорить дерево Грута, — 29 років. На imdb.com четверте місце займає фільм Нолана «Темний лицар» (про Бетмена), а критики вважають, що творці фільму «Логан» можуть розраховувати на «Оскар». І справа не тільки в видовищності і масовості — це не так. Образи багатьох персонажів досить суперечливі. Специфіка коміксів навіть залишає більше простору для суперечок, залишаючи за кадром важливі дрібниці і нюанси. Саме тому люди будуть до посиніння сперечатися, герой Бетмен (багато хто вважає, що він неоднозначний персонаж або навіть злодій).

А дівчатка читають комікси?
Вони їх навіть малюють! Раніше комікси вважалися тільки хлоп’ячої темою, але зараз дівчата успішно ведуть youtube-блоги для гиків. Індустрія відгукується на запити аудиторії: у героїнь зменшуються груди до природних властивостей і зростає значення як самостійних героїнь. Все частіше героїні ведуть себе як нормальні дівчата, а не нереальні фантазії чоловіків. Є консервативну думку, що жінки загубили комікси, але це бурчання вже ніхто не слухає. Та й статистика доводить протилежне: намальовані дівчатами комікси не менше успішні в комерційному плані, ніж роботи хлопців.

Ще скажіть, що є комікси для дорослих!
О так! Це не тільки комікси, де є сцени насильства або сексу, але мальовані історії, які зможуть зрозуміти саме дорослі люди. Наприклад, «Sex Criminals» оповідає про екзистенціальному кризі людей, які навіть на піку задоволення в ліжку з іншою людиною все ж залишаються самотні.
Крім того, є детективні історії, «похмурі» серії коміксів. Так, наприклад, популярний серіал Netflix «Джессіка Джонс» про відносини сильної жінки і абьюзера заснований на коміксах імпринту Marvel MAX, який випускає книги 18+ (з сексом, матом і насильством).

Оставьте комментарий