Нерухомість Болгарії: чи вигідні інвестиції в сільські будинки

Нерухомість Болгарії: чи вигідні інвестиції в сільські будинки Хто не замислювався про покупку свого будиночка десь за кордоном? Тим більше сьогодні, коли ця процедура стала легкодоступною, а мета інвестиції в нерухомість зрозуміла кожному. Питання в тому, чи варто взагалі інвестувати в зарубіжну нерухомість? Давайте подивимося на прикладі такої близької і зрозумілої нам держави, як Болгарія. Варто відзначити, що політична та економічна ситуація на балканському півострові здавна була непростою і заплутаною. Не заглиблюючись в історію зауважимо, що населення тут найрізноманітніше — при цьому всі вже давно живуть досить мирно. Населення Болгарії становить трохи більш 7 млн. чоловік, з них болгар — 84%, турків — 9,4%, циган — 4,7%, інших національностей — близько 2%. У ці два відсотки входять вихідці з західноєвропейських країн, Росії та країн СНД, балканські народності, араби.

За статистикою, попит на сільські будиночки саме з боку громадян країн СНД продовжує активно рости. Будиночок з ділянкою в болгарському селі у житловому стані можна купити за 20 тисяч євро, а якщо добре пошукати, то і дешевше.

Нерухомість Болгарії: ціни та умови придбання

Оцінюючи загальну ситуацію на європейському ринку нерухомості, російські інвестори приходять до висновку, що вартість будинків із земельними ділянками на території Болгарії перебуває на більш низькому рівні, ніж в інших країнах. Експерти, у той же час відзначають, що рівень цін відповідає загальному стану економіки країни і рівню зарплат її громадян.

На перший погляд може здатися, що придбання подібного об’єкта нерухомості, вартість якого не перевищує 20 тисяч євро, по кишені, дуже багатьом інвесторам. Але, варто нагадати, що місцеве законодавство передбачає можливість придбання нерухомості іноземцями виключно через реєстрацію юридичної особи на території держави. Таким чином, при попередніх розрахунках слід врахувати постійні витрати на утримання фірми.

Крім цього, в об’єктах, що знаходяться в 20-ти — 30-ти кілометрах від узбережжя, виставлених на продаж за низькою ціною може ховатися ще один недолік — відсутність інфраструктури. У більшості випадків купуючи подібне житло потрібно розуміти, що, не маючи власного авто, користуватися ним буде досить складно. У той же час, подібні об’єкти мають одну безперечну перевагу — великі земельні ділянки по 10 — 20 соток. У великих містах Болгарії і в прибережній смузі такі знайти дуже складно.

Найбільш активною категорією громадян з країн СНД, що формують попит на сільські будинки в країні, є пенсіонери, бажаючі переїхати сюди на. Серед бажаючих представлені так само і сім’ї середнього віку з дітьми. Основним сучасним трендом є переміщення попиту з прибережної смуги в довколишні села, життя в яких на багато спокійніше.

Найбільш популярними сільськими районами серед громадян Росії є околиці Варни, Бургаса і Сонячного Берега. Місцеве населення доброзичливо ставиться до нових мешканців, особливо, до пенсіонерів. Що стосується порівняння місцевих об’єктів нерухомості на периферії з російськими, то останні значно програють по співвідношенню ціни і якості. Додатковими чинниками, що схиляють вибір інвесторів в бік Болгарії, є клімат — більше 250-ти сонячних днів в році і перспектива отримання статусу жителя Євросоюзу.

У країні сформовано декілька зон, оточуючих курортні міста. Наприклад, будинки, розташовані в поясі 5 — 30 кілометрів від курорту, продаються по 20 — 70 тисяч євро. Якщо об’єкт потребує капітального ремонту, то його вартість може впасти до 15 тисяч. Такі будинки, найчастіше, розташовані на ділянках площею 4-7 соток. Така ж ситуація з цінами спостерігається в околицях великих міст, таких як Софія, Пловдив і Велико-Тирново.

Будинки і ділянки в менш престижних районах можна придбати за цінами 10 — 20 тисяч євро в селищах населенням до 3 тисяч чоловік, і 15 — 35 євро в тих, населення яких знаходиться в межах 3 — 10-ти тисяч.

Існують так само пропозиції об’єктів сільській місцевості, що знаходяться на відстані 0,5 — 1 кілометрів від берегової лінії. Вони мають більш високу вартість, в межах 100 — 150 тисяч євро. На відстані 5 — 7 кілометрів від моря можна купити пристойні об’єкти нерухомості за 70 — 90 тисяч євро. Серед інвесторів з країн СНД популярність набирають сільські райони Александрово, Гориці, Шкорпіловец, Рогачова та Канемара.

Найбільш важливою складовою і причиною низької ціни може бути низький розвиток інфраструктури. У вказаному плані більш комфортними будуть селища, розташовані на околицях великих міст, так як вони отримують своєчасне і якісне забезпечення, що дозволяє утримувати дороги, електротранспортну систему, а так само соціальний сектор в належному стані. Навіть виїзд аварійних служб, у разі непередбаченої ситуації, буде проведений більш оперативно.

Під час придбання нерухомості в болгарському селі слід розуміти, що відсутність розвиненої інфраструктури призведе до необхідності добиратися за продуктами, на пошту, або в лікарню на власному автомобілі або іншими альтернативними способами. Стан дорожнього покриття на території країни гарний, але окремі під’їзди до невеликих населених пунктів залишають бажати кращого. Краще всього, перед покупкою, порадитися з іноземцями, які вже мають житло в вподобаному селі, а в крайньому випадку, з місцевим населенням або з найбільш популярними ріелторськими компаніями. Люди середнього віку або активні пенсіонери, не будуть відчувати незручностей. У випадку, якщо людина потребує догляду або медичне обслуговування, варто звернути увагу на більш наближені до міст селища або великі населені пункти, що мають всю інфраструктуру. При цьому, не варто забувати, що погані болгарські дороги за нашими мірками є непоганими і цілком можуть задовольнити своєю якістю. При огляді об’єкта обов’язково потрібно познайомитися з потенційними сусідами, оглянути місцевий магазин і перевірити дію мобільного зв’язку. Електрика та водогін є практично на всій території країни. Системи газопостачання в болгарських селах немає.

Об’єкти, вартість яких не перевищує 5000 євро, частенько знаходяться в селах, основним населенням яких, є цигани.

Як вибрати хороший будинок у Болгарії

Представники агентств нерухомості, що працюють на території країни, рекомендують інвесторам звертати увагу на селища, в яких проживає не менше 500 — 1000 жителів. Найбільш популярними є селища, в яких проживає більша частина болгар і деяка кількість іноземців, переважно, європейців. У таких селах, найчастіше, знаходяться нові або відремонтовані будинки, гарні дороги і є інфраструктура. Деякі інвестори воліють не купувати нові або реконструйовані будинки, так як хочуть реалізувати власний проект. Для цього краще придбати земельну ділянку і самостійно побудувати будинок. Місцеві компанії пропонують комплекси будівельних та оздоблювальних робіт. Ціна будівництва 100-метрового будинку знаходиться в межах 50 тисяч євро, плюс вартість ділянки.

Об’єкти, вартість яких знаходиться в діапазоні 5-15 тисяч євро, швидше за все, мають в собі якусь каверзу. Їх стан, а так само всі документи необхідно дуже ретельно перевіряти, а також опитати сусідів. Інвестори, що набувають об’єкти, вартістю нижче 10 тисяч євро, повинні розуміти, що їх доведеться зносити вщент і будувати заново. Пікових показників ринок сільській нерухомості Болгарії досяг в 2005-му — 2008-му році, завдяки безлічі британців, які купують дешеві об’єкти і займаються їх реконструкцією.

Експерти відзначають, що оптимальним варіантом придбання житла в невеликих селищах Болгарії є будинок вартістю близько 20 тисяч євро з ділянкою в 10 — 20 соток. Якщо самостійно його відремонтувати, то загальна вартість не перевищить 30-ти тисяч, а готові відремонтовані будинки мають вартість 40 тисяч євро, але якість робіт знаходиться на низькому рівні. Такі будинки найчастіше побудовані з каменю і вимагають заміни даху та підлоги. Об’єкти, з перекриттям залізобетоном, цінуються більше за інших. Варіанти з самостійним будівництвом і покупкою готового будинку є найменш вигідними. У той же час, подібні пропозиції домінують на ринку. Найвищий попит спостерігається в сегменті дешевих об’єктів вартістю до 10 тисяч євро, але коли покупець оглядає пропоновані варіанти, то розуміє, що вони його не влаштовують. Для проведення ремонту та будівельних робіт краще скористатися послугами ремонтної бригади з того ж селища, в якому знаходиться будинок. З метою збереження іміджу роботи будуть виконані більш якісно. Оплата здійснюється за фактом виконання робіт і, ні в якому разі, авансом. Експерти оцінюють капітальний ремонт будинку площею 100 квадратних метрів з урахуванням зносу стін в 10 — 20 тисяч євро. На продаж виставлено безліч об’єктів, реконструйованих британцями, вартість яких становить 60 — 70 тисяч євро.

Ріелторські компанії, що реалізують нерухоме майно в сільських районах Болгарії пропонують комплекс послуг з утримання. Мінімальний пакет послуг містить догляд за земельною ділянкою та отримання пошти. Його вартість може скласти 20 — 30 євро на місяць. З урахуванням комунальних платежів та інших витрат, сільський будинок площею 100 — 120 квадратних метрів може вимагати витрат в розмірі 1200 — 1500 євро в рік. Фахівці рекомендують встановлювати сигналізацію, і що більш ефективно, налагодити дружні відносини з сусідами, які постійно проживають в селищі.

Оставьте комментарий