Чому автомобіль залишається найбільш смертоносним видом транспорту?

Чому автомобіль залишається найбільш смертоносним видом транспорту? У змаганні на найоригінальніший науковий підхід вперед вирвалися канадці: вони взялися вивчати статистику ДТП по днях тижня і місяцях. І ось, на думку канадських вчених, аналіз аварій за десятиліття точно вказує: для всіх людей землі смертельно небезпечно водити машину все вівторки вересня. Крім того, канадці впевнені, що ніхто в світі не повинен боятися поїздок на автомобілі по неділях червня. Якщо хто й помре в такий день, то лише на зло науці.

Автомобіль в нашій країні залишається найбільш смертоносним видом транспорту. На нього припадає 98% людських втрат. Причому всього за 3 дні наші громадяни втрачають у своїх лавах стільки ж народу, скільки спільними зусиллями вбивають за цілий рік всі інші види транспорту.

Одна з основних причин в тому, що машини у нас продають усім бажаючим за майновою ознакою, а не за інтелектуальним рівнем. В авіації, на залізниці і флоті існує ліцензування — система допуску до керування. Тому за штурвалом літака не може виявитися повністю безмозкий пілот, до того ж який не вміє з ним управлятися.

А ось за кермом автомобіля водій повністю без мізків зустрічається повсюдно і у величезних кількостях. Точно так само і на залізниці: машиніст знаходиться під контролем, і просто так до тепловоза його не підпустять. До штурвала корабля право підходу теж мають не всі. Але, крім допуску до керування, на всіх цих видах транспорту існує система контролю з подальшим покаранням за порушення правил. І вона не йде ні в яке порівняння з аналогічною системою на дорогах. Тим більше що дати хабар диспетчеру польотів за спалений разом з пасажирами літак не вдається.

Оставьте комментарий