Google змінила керівника Android

Сундару Пічаї Віце-президент Google Енді Рубін, який досі очолював у цій компанії напрямок по розробці Android, уходить зі своєї посади. Гендиректор Google Ларрі Пейдж написав у корпоративному блозі, що Рубін «передає кермо влади» Сундару Пічаї, щоб «почати нову главу в Google». За словами Пейджа, рішення про зміну роду діяльності Рубін, якому зараз 50 років, прийняв сам. Але чим він буде займатися, Пейдж не уточнив. У 2003 р. Рубін заснував компанію Android, що створила однойменну операційну систему для мобільних пристроїв. У 2005 р., коли Google придбала Android, він очолив цей бізнес вже в рамках Google. У наступні роки Android стала найпопулярнішою мобільної ОС у світі. За даними IDC, в 2011 р. обсяг поставок смартфонів на базі Android досяг 246 млн, а ринкова частка цієї ОС склала 49%. У 2012 р. поставки пристроїв з Android зросли до 497 млн, що склало вже 70% ринку. Поширення цієї ОС допомагало Google просувати інші продукти, зокрема, передвстановлювати на продавані мобільні пристрої пошуковик Google, сервіс YouTube і інші додатки.

Разом з тим менеджери Google зараз стурбовані зростанням впливу Samsung на ринку мобільних пристроїв. Будучи партнером Google, корейська компанія контролює зараз 40,2% ринку Android-фонів, і це, як вважають багато хто, може дати їй можливість переглянути партнерські відносини або навіть створити власну, «паралельну» версію Android, в якій не знайдеться місця додатків Google.

Журналісти The Wall Street Journal ознайомилися з одним із листів Рубіна, в якому керівник зізнається, що «є підприємцем за своєю природою» і відчуває, що йому «пора відкрити нову главу» у кар’єрі.

Прийшовший на заміну Рубіну 40-річний Пічаї, що також обіймає в Google посаду віце-президента, має репутацію менш конфліктного і більш гнучкого керівника. У його веденні знаходяться такі продукти, як операційна система і браузер Chrome, а також проект Google Apps. Джерела, близькі до Google, кажуть, що перш між підрозділами Chrome і Android виникали тертя, особливо коли було вирішено перенести браузер Chrome на платформу Android.

Оставьте комментарий