ЄС запропонував Кіпру самому вирішити, хто заплатить податок з банківських рахунків

ЄС запропонував Кіпру самому вирішити, хто заплатить податок з банківських рахунків Платники податків не повинні платити за порятунок банків від банкрутства, заявив міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле. Первісна домовленість Кіпру з Єврогрупою передбачала, що з депозитів менше 100 000 євро буде утримано податок в 6,75%, з решти — 9,9%.

Але рішення уникнути дефолту за рахунок вкладників може дестабілізувати ринок, попередило Moody’s. За словами Шойбле, умови оподаткування вкладів можуть змінитися, міністри фінансів єврозони обговорять це.

Якщо уряд Кіпру захоче змінити структуру солідарної відповідальності, він має право це зробити, згоден член виконавчої ради ЄЦБ Йорг Асмуссен: «Головне, щоб не мінялася сума запланованих доходів у $ 5,8 млрд».

ЄЦБ виступав за більш м’який варіант, заявила міністр фінансів Австрії Марія Фектер: «Євросоюз пропонував ставки податків у 3,5-12,5%, а ЄЦБ виступав за більш ощадний режим оподаткування великих вкладів — щоб ставки були істотно нижче 10%». Безпрецедентне рішення про податок в 6,75% з вкладів до 100 000 євро було розроблено президентом Кіпру і міністерством фінансів для зниження вартості програми допомоги острову, сказав у інтерв’ю виданню Bloomberg європейський чиновник, знайомий з ходом переговорів.

Заплатити за рахунками повинні ті, хто виграв від бізнес-моделі Кіпру, заявив представник фракції СДПН у бундестазі Карстен Шнайнер.

Відмова від табу [не чіпати депозити] може мати ефект доміно, побоюються аналітики Morgan Stanley. Він може виникнути і в разі схвалення парламентом антикризового плану, згоден Олександр Морозов з HSBC: «Головний негатив — нерозуміння, що за цим піде; плюсом для єврозони може бути те, що проблеми вирішуються не за державний рахунок, мінусом — інвестори інших країн єврозони, бачачи, як Кіпр вирішує проблему за рахунок приватних коштів, можуть відчути себе під загрозою». У перспективі ні для європейської економіки, ні для європейської валюти таке рішення нічого хорошого не обіцяє, каже Морозов: «Нерівний підхід до різних країн — джерело ризику». Якщо він реалізується, це може загальмувати і вихід єврозони з рецесії, не виключає він.

Європейський індекс Stoxx 600 знизився на 0,16%, російський ММВБ — на 2,16%, барель Brent подешевшав на 0,71% до $ 100,04, євро ослаб на 0,2% до $ 1,2972.

Оставьте комментарий