Страсна п’ятниця 2013: що не можна робити

Страсна п'ятниця Сьогоднішній день є найсуворішим на всьому протязі всього Великого Посту.

Корінням сягає він у давні часи, коли в цей день Ісуса передали іудейській владі. Христос пройшов шлях до Голгофи з хрестом на спині, а потім був розп’ятий на цьому самому хресті. Згідно з переказами, Понтій Пілат дозволив людям вибрати, кого з в’язнів звільнити, думаючи, що люди відразу захочуть залишити в живих Ісуса. Але вони вибрали розбійника, порахувавши, що розп’яття Христа являтиме собою піднесення Господу Агнця за людські гріхи, тоді як в іудеїв було прийнято підносити в жертву ягня.

З тих пір напередодні Великої п’ятниці православний народ намагається звільнитися від усіх домашніх турбот, щоб в саму Страсну п’ятницю не займатися роботою.

Свічки з богослужіння на Страсну п’ятницю несли додому

У Чистий четвер ввечері йде богослужіння на яких читають уривки з Євангелія про останні моменти життя Ісуса Христа, де прийнято стояти з запаленими свічками в руках. Після богослужіння свічки, які були в руках, несли додому, і ставили перед домашніми іконами.

Напевно і без зайвих пояснень зрозуміло, що в цей Великий день не можна було співати, навіть молитви в церквах, радіти, веселитися. Не можна вести було вести роботи по господарству. Якщо перенести ці заборони на наші дні, то, як мінімум потрібно відгородити себе від виходу в інтернет у цей день, від перегляду телевізора. Найкращим варіантом, як провести день Страсної п’ятниці 2013, провести його в храмі або монастирі.

Цей день недарма названий найбільш суворим вдень Світлої Седмиці

Віруючі люди, що дотримують пост, у Велику п’ятницю нічого не їдять, до тих пір поки у церквах не витримають плащаницю із зображенням Христа. Хоча не забороняється вживання хліба і води.

Увечері цього дня починаються приготування тіста для пасок: ставлять опару на ніч, а вже вранці у Велику суботу печуть самі паски.

Існували навіть особливі прикмети і звичаї, як правильно пекти паски.

По-перше, коли тісто підходить, на кухню ніхто не повинен заходити, інакше можуть наврочити опару.

По-друге, як тільки затіяли приготування пасок — з дому ні ногою, поки не буде готове. Також поки йдуть приготування пасок не можна брати що-небудь в борг або їсти.

По-третє, обов’язково, поставивши паску в піч потрібно сказати спеціальні слова: «Паска в піч, зла нечисть з хати геть». А перед тим, як вийняти паску з духовки, необхідно на кухні перехрестити кути.

Готові паски несуть у храм щоб похрестити.

За матеріалами: abzac.org.

Оставьте комментарий