Захист авторських прав

Захист авторських прав Нещодавно в Києві у стінах Національної академії наук пройшов п’ятий щорічний Фестиваль науки. Протягом трьох днів по всій Україні відбувалися олімпіади та наукові конференції, де всі охочі мали змогу послухати лекції за участю відомих українських, німецьких та французьких дослідників. Організатори фестивалю впевнені, що такі заходи мають на меті підняти престиж науки в Україні.

Почесний президент Французької хімічної асоціації, професор Арман Лат вже декілька років співпрацює з українськими дослідниками як у Франції, так і в українських університетах. Науковець також виступав на Фестивалі науки зі своїми лекціями, об’єднаними  у цикл «Від алхімії до зеленої хімії». Арман Лат зазначив, що в одній із своїх лекцій він хоче спростувати думку про те, що алхімія зовсім не магічна наука і алхіміки були не чарівниками, а справжніми науковцями. Далі він планує провести лекції про сучасний стан науки, коли важливим стає не просто фінансова вигода та користь наукових відкриттів, а питання забруднення навколишнього середовища.

Цього року посольство Франції виступило як генеральний партнер фестивалю, який організував цілу програму, пов’язану з хімічною сферою.

Все ж таки переважна частина програм фестивалю була українська. Були проведені дні відкритих дверей в університетах, наукові конференції та науково-популярні лекції.

З приводу цього, віце-президент Національної академії наук Антон Наумовець зазначив, що головна мета фестивалю полягає не в тому, щоб проінформувати про досягнення, а привернути увагу молоді до науки і тих осіб, що здатні допомогти з втіленням наукових розробок на практиці.

Директор по роботі з державними установами та науково-освітніми закладами компанії «Майкрософт Україна» Володимир Радиш згоден зі словами віце-президента НАНУ, однак зазначив, що потенціалові молодих вчених немає на що опиратися. Він також нагадав про проблему із захистом авторських прав в Україні. Володимир Радиш навів статистику: у рейтингу міжнародної організації «Світовий економічний форум», за рівнем захисту авторських прав на інтелектуальну власність, Україна посідає 112-у позицію зі 138.

До Дня науки 19 травня українські науковці також виступили із закликами збільшити фінансування галузі. На сьогодні Україна витрачає на наукові проекти менш ніж 0,5% від ВВП, хоча за законом про науку ця цифра повинна складати 1,7% від ВВП. Також не вирішені досі проблеми з неконтрольованим виїздом провідних українських науковців за кордон і проблеми захисту авторських прав на винаходи.

Джерело: http://patentresult.com.ua/

Оставьте комментарий