Ремонтантна малина на два врожаї

Ремонтантна малина на два врожаї Вирощую ремонтантну малину (сорти Зева, Прогрес, Бабине літо) на два врожаї і дуже задоволений. Але два повноцінних урожаї можна одержати, якщо достатньо забезпечити рослини поживними речовинами та вологою.

На ділянці, де розміщений мій малинник, підгрунтові води залягають близько, тому рослини від нестачі вологи не страждають. Крім того, міжряддя малини постійно замульчовані (шар мульчі 20—25 см). Мульчею слугують усі бур’яни з городу, видалені протягом вегетаційного періоду, кукурудзиння, дрібні гілочки дерев. Товстий шар мульчі добре зберігає вологу в грунті, не дає проростати бур’янам і порослі малини в міжряддях.

Більше інформації про вирощування ремонтантної малини можна прочитати на сайті Бабусин сад.

Грунту в міжряддях ніколи не перекопую. Раз на два роки (можна й щороку) в зону рядка (ширина 10—15 см) вношу перегній (відро на 2 пог.м).

Садіння малини

Садити ремонтантну малину можна як восени (жовтень), так і навесні, до розпускання бруньок (кінець березня — початок квітня). ^Краще рядами із шпалерою на два дроти: на ‘соті 70—80 і 120—130 см. Відстань між рослинами в рядку — 0,3—0,4 м, ширина міжрядь — 1—1.2 м.

Висадивши саджанці, обрізую їх на рівні поверхні грунту. Навесні відростуть молоді пагони, які першого врожаю (кінець червня — липень) не дадуть. На них сформується так званий другий урожай (кінець серпня — жовтень). Ягоди достигатимуть до початку зими.

Обрізування малини

Навесні другого року, на початку розпускання бруньок, обрізую верхівки торішніх пагонів, що підмерзли, залишаючи стебла заввишки 170—180 см. На цих пагонах сформується перший урожай, який ми збиратимемо з кінця червня — до кінця липня. Після плодоношення торішні пагони вирізуємо, залишаючи тільки молоді цьогорічні, які перший раз проріджували наприкінці травня — на початку червня, а другий раз — під час вирізування минулорічних пагонів, залишаючи 8—10 стебел на 1 пог. м рядка.

Другий урожай формується на цьогорічних пагонах і ягоди починають достигати з кінця серпня і до початку зими.

Тож, як я вже наголошував, за достатнього забезпечення вологою і поживними речовинами одержуємо два повноцінних урожаї малини і споживаємо її свіжою майже безперервно протягом 4 місяців (липень-жовтень).

У всі наступні роки поступаємо так само, як на другий рік: торішні пагони, що дали перший урожай, зрізуємо наприкінці липня; молоді пагони, які відплодоносили восени (другий урожай), вкорочуємо наступної весни. Нормуємо молоді пагони двічі — у травні й у липні.
Слід зауважити, що перший урожай ягід може бути червивим, якщо вчасно не боротися з малиново-суничним довгоносиком. Якщо навесні (на початку травня) перед цвітінням (фаза бутонізації), обстеживши малинник, виявите малиново-суничного довгоносика, то рослини слід обприскати розчином інсектициду Інта-ВІР (1 таблетка на 10 л води). Другого врожаю цей шкідник не пошкоджує.

Б.К.Донгаш