Які помилки допускають інвестори при покупці квартири в новобудовах Одеси

Одеса — одне з найбільших міст України, де будівництво нових житлових комплексів ніколи не припиняється. Нарівні зі столицею тут з’являється все більше нових ЖК, орієнтованих на різні категорії інвесторів.

Які помилки допускають інвестори при покупці квартири в новобудовах Одеси

Незважаючи на те що вартість житла в історичних районах, центрі та недалеко біля моря неухильно зростає, українцям варто уважно підходити до підбору квартири в мегаполісі. Існує ряд розповсюджених помилок, які здійснює мало не кожен другий інвестор. Надалі невірні рішення призводять до зайвих витрат, знижують ліквідність житлової площі або створюють ряд незручностей.

У сьогоднішній статті поговоримо про найпоширеніші помилки, що здійснюються при вкладенні коштів в новобудови Одеси. Якщо знати про них заздалегідь, тоді придбання одеської нерухомості не стане проблемою.

Помилки при покупці житла в новобудовах Одеси

Неправильно визначена мета — коли плануєте здавати приміщення в оренду, немає сенсу вкладати в проект еліт або бізнес класу. Досить підібрати рентабельний район і зрозуміти, яку категорію орендарів хочете залучити. А ось для проживання своєї родини потрібно вибирати кращий варіант з доступних на первинному ринку, адже там доведеться жити не один рік.

Необачно покупка — не забувайте оцінювати не тільки якість будматеріалів, облаштування прибудинкової території або статус новобудови, але ще дивіться на престижність району та інфраструктуру. Елітний будинок на окраїні без достатньої кількості паркомісць або непродуманим двором навряд чи можна назвати ліквідним. Будинок економ класу поряд з магазинами, аптеками, зупинками громадського транспорту та дитячими майданчиками буде куди більш розумним вибором. Дивіться на картину в цілому, а не тільки на рекламу від забудовника.

Житлова площа не по бюджету — обов’язково розраховуйте власні фінансові можливості і прораховуйте ризики. Не беріть кредити під немалі відсотки і не займайте купу грошей у знайомих, щоб придбати елітну «троячку». Купіть двокімнатну квартиру або студію скромніше, але не втягуючись в довгострокові фінансові зобов’язання. А якщо берете іпотеку на житло спеціально під здачу, тоді плануйте так, щоб вартість оренди покривала кредитний платіж і була навіть трохи вище. Адже витрати ремонту, оновлення меблів та декору лягають на плечі власника.

Непрозора схема інвестицій — компанії в спробі знизити ризики пропонують клієнтам напівзаконні варіанти співпраці. На етапі будівництва і до введення будівлі в експлуатацію неможливо провести стандартну угоду купівлі-продажу. На початковому етапі людина просто інвестує власні гроші в майбутній об’єкт, але не є повноцінним власником квартири. Через це недосвідченого інвестора можуть обдурити і залишити без майна. Відразу відмовляйтеся від угоди, якщо тільки не пропонують такі варіанти фінансування в ЖК: через фонд операцій з нерухомістю, фонд фінансування будівництва, емісію цільових облігацій або інститут спільного інвестування. Тільки перераховані 4 способи передбачені законодавством України.

Мінімум уваги плануванню — навіть якщо не плануєте жити в квартирі самі, а тільки вкладаєте вільні кошти, дивіться на розташування кімнат. Ніхто не захоче перебувати там, де немає місця для повноцінної шафи, а є тільки маленька кухня або величезний передпокій. Всередині має бути все максимально продумано.

Неправильно обраний район — густонаселені мікрорайони не дуже підходять для оренди або власного проживання. У них забиті школи, кафе і парковки, а шум з вулиці і безліч машин не дозволяють спокійно відпочивати. Також не можна йти в іншу крайність і вибирати житлоплощу в звичному для вас місці. Якщо плануєте здавати об’єкт на вигідних умовах, тоді оцінюйте потреби майбутніх мешканців. Туристам краще підійдуть варіанти поблизу моря або з видом на нього, студентам важлива ціна і близькість до ВУЗу, а сімейним — потрібні навчальні заклади і розвинена соціально-побутова інфраструктура. Тому уважно вивчайте варіанти, які пропонують будівельні компанії Одеси.

Беззастережна довіра рекламі — не варто вірити тому, що написано в рекламних проспектах. В офісі девелопера просіть паперове підтвердження будівництва. Потрібно заздалегідь знати де буде спортивний, дитячий та ігровий майданчик, яка кількість паркувальних місць облаштують на території. Адже для залучення клієнтів компанії не соромляться прикрашати дійсність. І в разі промаху посилаються на брак фінансування.