За малюнок Януковича двох хлопців посадили за грати

За малюнок Януковича двох хлопців посадили за грати Двоє студентів з Сум, які намалювали на стіні міського муру вигляд президента Віктора Януковича з простріляною головою, отримали реальні терміни: Володимиру Никоненко впаяли рік колонії, Ігорю Ганненко — рік і вісім місяців. Юристи кажуть, що це унікальний випадок у судовій практиці України, коли людей саджають за малюнок на стіні.

Щоб не надавати справі «сумських графітчиків» політичного присмаку, в обвинувальному висновку ні слова не говорилося про «замах» на президента Віктора Януковича. Кримінальність ситуації пояснювалася тим, що «зображення містить обличчя чоловіка, яке у оточуючих викликає негативні асоціації з пораненою людиною».

Тільки тому Зарічний райсуд визнав малюнок непристойним, а самих художників — винними в хуліганстві.

Марно адвокат Лариса Сукач намагалася довести, що нічого кримінального тут і близько не було — хіба що порушення громадського порядку.

До речі, перші портрети чоловіка, схожого на Віктора Януковича, з простреленою головою з’явилися ще в червні 2011-го у Львові. Тоді міліція відразу порушила кримінальну справу, але нікого відловити не змогла. Зате трохи пізніше у центрі Сум успішно схопили двох студентів, які безтурботно змальовують крамольні графіті на стінах будинків. Хлопці не заперечували: так, малювали «схожого». І навіть жартували: червона цятка на лобі ніяка не куля, а всього лише знак кришнаїтів! Однак після вироку їм стало не до жартів.

На засіданні Сумського апеляційного суду, яке пройшло днями, Ганненко і Никоненко у всьому покаялися й попросили суд пом’якшити вирок, призначивши умовне покарання. Але високий апеляційний суд не здригнувся і залишив вирок в силі.

Щоб іншим неповадно було малювати перших осіб держави з простреленою головою.

Оставьте комментарий