Україна вводить додаткові мита на легкові автомобілі

Україна вводить додаткові мита на легкові автомобілі Україна запроваджує додаткові мита на імпорт легкових автомобілів з об’ємом двигуна від 1000 до 2200 кубічних сантиметрів на термін три роки, щоб захистити вітчизняних виробників, що знаходяться на межі зупинки, — повідомляє ukranew.com.

Граничний розмір імпортних мит Київ погоджує зі Світовою організацією торгівлі. Напередодні США застерегли Україну від спроб переглянути свої зобов’язання, попередивши, що це може викликати ланцюгову реакцію і занурити світову торгівлю в хаос.

У повідомленні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, опублікованому в четвер в урядовій газеті «Урядовий Кур’єр», говориться, що через 30 днів країна почне стягувати додаткові мита в розмірі 6,46% митної вартості автомобіля з двигуном 1000-1500 кубічних сантиметрів і 12,95 % при обсязі двигуна понад 1500, але не більше 2200 кубічних сантиметрів. Згідно з діючими нормами, ввізне мито складає 10% на всі легкові автомобілі.

Крім того, сплачується акцизний збір, який залежить від об’єму двигуна та віку авто. Мінімальна ставка акцизного збору становить 0,03 євро за 1 кубічний сантиметр для нових автомобілів з двигуном 1000-1500 кубічних сантиметрів. Максимальна ставка в розмірі 3,25 євро застосовується до автомобілів з дизельним двигуном понад 3000 кубічних сантиметрів, що використовувалися понад п’ять років. Сплата податку на додану вартість поширюється на всі автомобілі.

«Через збільшення обсягу імпорту в Україну товару та умов його здійснення вітчизняний товаровиробник був витіснений з внутрішнього ринку, що призвело до поглиблення негативного становища вітчизняної галузі та загрозі заподіяння значної шкоди національному товаровиробнику», — йдеться в повідомленні комісії, яка минулого року розпочала розслідування на вимогу трьох українських підприємств — Запорізького автомобілебудівного заводу, Єврокару і підрозділи автомобільної компанії Богдан Моторс.

У повідомленні говориться, що в 2010 р. в порівнянні з 2008 р. випуск автомобілів на Україні впав на 78,9%, продажу вітчизняних авто — на 86,3%, прибуток від операційної діяльності — на 89,9%.

За даними Асоціації Укравтопром, в 2012 р. на внутрішньому ринку було продано приблизно 237 602 нових легкових автомобіля, при цьому імпорт склав 204 957 авто на суму $ 3,247 млрд.

«Замість податку на багатих, про який уряд говорить вже три роки, 14 березня уряд ввів додатковий податок на бідних, так як важко собі уявити, що українські олігархи купують автомобілі з об’ємом двигуна 1000-2200 куб. см.», — прокоментувала рішення влади Всеукраїнська асоціація автоімпортерів і дилерів.

Оставьте комментарий