Квартира в гаражі, а чому ні?

Квартира в гаражі, а чому ні? У Москві в районі Білоруського вокзалу продається трикімнатна квартира за 5,9 млн рублів. Особливість об’єкта в тому, що господар переробив гараж у трирівневу квартиру. Чи можна заробити на такій нерухомості?

Трикімнатна квартира в центрі Москви, біля Білоруського вокзалу. Три рівня, площа — 60 кв. метрів. При цьому дешевше 6 млн рублів, що в два рази дешевше інших квартир у цьому районі.

Наприклад, реальні пропозиції такі: на Малій Грузинській вулиці двокімнатна квартира загальною площею 60 кв. метрів коштує 14 400 000 рублів, а на Бутирській валу 62 — метрова стоїть 13200000 рублів, на 1-ій вулиці Ямського Поля двокімнатна 60-метрова продається за 12 млн. рублів.

Вся справа в тому, що квартира розташована не в домі. Мова йде про цегляну споруду у гаражному кооперативі. Спочатку ця так звана квартира була двоповерховою з погребом, але власник зробив з гаража трирівневу квартиру. Крім трьох кімнат, там є санвузол, кухня, сучасні склопакети, проведені всі комунікації. Як розповів ріелтор компанії «Сіті-Нерухомість» (посередник по цьому об’єкту), господар здає цю квартиру за 40 тисяч рублів на місяць.

Виходить, що за рік орендні платежі в сумі складають 480 000 рублів, тобто річний дохід становить 8% від вартості цієї нерухомості. Це набагато вигідніше, ніж співвідношення по квартирах у звичайних будинках З такими платежами вона окупиться трохи більше, ніж за 12 років. І це, якщо не враховувати того, що ставки будуть підвищуватися. Але за умови, що ця нерухомість нікуди не дінеться і не виникне проблем з оформленням.

Конкретно ця квартира в колишньому гаражі оформлена як нежитловий фонд. Під офіс. Жити в нежилому фонді не забороняється, але зареєструватися в ній не можна, і вартість комунальних послуг вище, ніж у житловому фонді.

Крім того, якщо розглядати цей варіант як інвестиційний, то треба гарненько вивчити плани міста і з’ясувати, не чи піде цей гаражний бізнес-центр під знос. Адже гаражі в Москві легко зносяться і переносяться, і тоді така інвестиція виявиться дуже збитковою.

Взагалі нежитловий фонд купувати для проживання вигідно. Наприклад, багато девелоперів продають лофт-апартаменти. Це коли приміщення закинутої фабрики, іншої будівлі промислового призначення переробляється під житло. Лофт-апартаменти можуть бути дешевше звичайних квартир.

Так що можна квартиру за ціною гаража розглянути як інвестиційний об’єкт. Але дуже вже ризикований.

Оставьте комментарий