Людмила Путіна виявилася втягнутою у скандал навколо історичного особняка

Людмила Путіна У центрі Москви громадські працівники намагаються протистояти реконструкції будівлі, що знаходиться під патронатом першої леді Людмили Путіної і описаного ще Львом Толстим в романі «Війна і мир».

Старовинний особняк XVIII століття на Воздвиженці, 9 — зараз один з найзагадковіших будинків Москви. Сьогодні його фасад засмикнуть зеленою сіткою, якою будівельники зазвичай прикривають свої роботи. Але за цим покривом ховається не тільки будівництво.

— Все, що пов’язано з цим будинком, суворо законспіровано, — повідомив координатор громадського руху «Архнадзор» Костянтин Михайлов. — Офіційно все, що відбувається з будинком називається «регенерація». Але фактично це прибудова додаткового поверху, яка не «регенерує», а грубо змінить вигляд легендарної історичної будівлі. До 2009 року будинок був у списках охоронюваних пам’яток, але потім був виключений без всяких на те підстав. Зате тепер загадкові власники унікальної будівлі отримали можливість безперешкодно розширювати площу в самому центрі Москви.

Колись будинком володіли князі Волконські — предки Льва Толстого. Тому великий письменник саме сюди «поселив» Андрія Болконського, змінивши початкову літеру прізвища. У XXI столітті будівля продовжила свою благородну історію: хоч зараз на ній і розташовується непомітна вивіска «Центр розвитку міжособистісних комунікацій», але патронесою маловідомого широкій публіці проекту є сама перша леді Людмила Путіна.

Інтрига ще й у тому, що Людмила Путіна, яка останнім часом вкрай рідко з’являється на публіці, саме для цієї будівлі робить виняток: тут, в Центрі розвитку міжособистісних комунікацій, 26 березня вона була на врученні Горьківської премії вітчизняним літераторам.

У неї склалася репутація самітниці, що породило не одну хвилю фантастичних чуток — від розлучення в сім’ї президента до уходу першої леді в монастир.

— Питання непублічністі першої леді цікавить в основному журналістів, — вважає політолог Євген Мінченко. — Ми проводимо багато опитувань, і можу вам сказати, такої проблеми у людей немає: де ж Людмила Путіна? У нас в країні була тільки одна активна перша леді в західному розумінні — це Раїса Горбачова. Але якраз її активність викликала неприйняття у населення. Плюс сама перша леді така людина, яка не прагне бути весь час на виду. Та й Путін намагається максимально захистити своє особисте життя. На прес-конференціях, коли його запитують про сім’ю, він реагує досить гостро і навіть роздратовано: «Нормально все, чому вас це цікавить?» Путін одружений на Росії — і крапка!

Про «леді-невидимку» стали писати навіть іноземні ЗМІ, а одиничні виходи Людмили Путіної у світ завжди супроводжуються підвищеною увагою до її персони.

Дружина президента не з’явилася на людях навіть у свій ювілей — 6 січня цього року, коли їй виповнилося 55 років, а центральні телеканали віддали цій події лише кілька скупих рядків без відеоряду. Всі попередні кілька років перша леді виходила в люди тільки в «свій» Центр розвитку міжособистісних комунікацій, за винятком різдвяного заходу в Кремлі, де вона непомітно сиділа поруч з Патріархом Кирилом.

Голос Людмили Путіної за останні три роки можна було почути тільки в стінах її організації, де рік тому вона вітала шкільних вчителів, які закінчили курси при центрі, а також на врученні Горьківської премії 26 березня цього року. Останній захід мало не обернулося скандалом.

— Події навколо всесвітньо відомого особняка Волконських, який по-варварськи – по іншому не скажеш — перебудовується зараз в центрі Москви, розпалюються, — розповів координатор «Архнадзор» Рустам Рахматуллін. — У день, коли в особняку вручали премію, ми виставили поодинокий пікет протесту і фото двох письменників — Льва Толстого і Максима Горького, які безмовно, своїм авторитетом, виступили проти такого поводження з культурною спадщиною. На жаль, про реакцію Людмили Путіної нам нічого не відомо — ми її не бачили, очевидно, її провели через інший вхід. Взагалі, у нас склалося враження, що головна мета руйнівників-забудовників — додаткові метри в центрі Москви, які з успіхом і дуже дорого здаються в оренду. Хтось робить комерцію, а всі репутаційні витрати сиплються на Людмилу Путіну як найвідомішу учасницю даної історії.

Чим же займається організація, опікунську раду якої очолює сама Людмила Путіна? Вона з’явилася в 2003 році як Центр розвитку російської мови, але в 2009 році поміняла вивіску на «Центр розвитку міжособистісних комунікацій».

Згідно з базою даних СПАРК, у центру засновники примітні: Кирило Ковальчук — син Михайла Ковальчука і племінник Юрія Ковальчука, які вважаються приятелями Володимира Путіна ще з допрезідентських часів, коли вони були сусідами Путіна по дачному кооперативу «Озеро»; Володимир Анікєєв — до 2007 року заступник голови правління страхової компанії «Согаз», головою правління якої є син голови адміністрації президента Сергій Іванов, а заступником — син двоюрідного брата президента Михайло Путін; Тетяна Шестакова — дружина депутата і дзюдоїста Василя Шестакова, пов’язаного спортивними і бізнес-інтересами зі спаринг-партнерами Путіна по дзюдо брати Ротенберг.

Керівники цього центру теж люди суцільно невипадкові: до 2007 року організацію очолювала співзасновник Тетяна Шестакова, потім — Ольга Цомаева (рідна сестра Людмили Путіної), з 2009 року — Дюльбер Рогачова (дружина колишнього посла Росії в Китаї Ігоря Рогачова).

За інформацією на сайті центру, у нього зараз два діючих проекту — «Школа без стресу» і «Зняття навчального та робочого стресу (тілесно орієнтовані методи)», — нещодавно пройшов круглий стіл на тему «Психолог і батьки» та вручення Горьківської літературної премії. Два головних напрямки в роботі центру відображають і інтереси Людмили Путіної, філолога за освітою: література і психологія.

— Курси, які ми пройшли, були корисні, а на вручення дипломів прийшла і сама Путіна — правда, на фуршет вона залишалася і неформально з учасниками не спілкувалася, — розповіла психолог Ольга Логінова. — Особливо приємно, що все навчання було не тільки корисним, але і безкоштовним — за рахунок бюджету.

Але навчальний процес займає далеко не всі площі центру.

— Два роки тому у Центру розвитку міжособистісних комунікацій з’явився додатковий адресу: Воздвиженка, 9, буд.2 — будівля, яка повністю здається в оренду, — розповів Рустам Рахматуллін. — Там, наприклад, знаходиться офіс Ощадбанку та кафе «Шоколадниця».

За інформацією, в даний час вільні площі здаються в оренду за ціною 45 тисяч рублів за квадратний метр на рік. «Будинком Болконського» (у рекламних буклетах так і пишуть) займається агентство елітної нерухомості «Калинка Ріелті», співвласником якого є Леонід Кронгауз, частий відвідувач Куршевеля, світських раутів, один члена ради директорів компанії «Сибнефть-Ресурс» Сергія Божко. «Калинка Ріелті» береться тільки за віп-проекти.

«Регенерацією» особняка займається якась проектно-виробнича будівельна компанія «Тайм», зареєстрована в 2006 році на Красній Пресні. Початковий проект був замовлений фахівцям з Московського архітектурного інституту (МАРХІ).

— Навколо цього важливого об’єкта вилися божевільні архітектори, які пропонували зробити на верхньому поверсі і веранду, і танцпол, і зимовий сад з пальмами, тому грамотні фахівці з часом відійшли.

На щастя, у затвердженому на даний момент проекті поки немає ніяких «архітектурних надмірностей». Хоча прихильники вигляду «старої Москви» зібрали вже декілька тисяч підписів проти будь-яких маніпуляцій з унікальною будівлею.

— Що вийде в підсумку, ми, на жаль, загадувати не можемо, приклади нівечення пам’ятників на догоду чиїмось інтересам відомі і не поодинокі, — прокоментував Костянтин Михайлов. — Тому ми направили лист особисто Володимиру Путіну — сьогодні врятувати «особняк Болконського» можна тільки на самому високому рівні.

— Дозвіл на реконструкцію (так називається надбудова до існуючої будівлі) було видано нами на підставі повного пакету документів, відмовити ми не могли — в наявності були всі необхідні експертизи та погодження. А процес почався ще в 2009 році, при уряді Юрія Лужкова, коли даний об’єкт був виключений зі списку охоронюваних пам’яток. Забудовник зобов’язався зберегти архітектурну і стильову єдність з існуючою забудовою історичної зони вулиці Воздвиженка.

Оставьте комментарий