Як зробити вино з винограду (виноградного соку)

Як зробити вино з винограду З винограду можна зробити не тільки сік, а й смачне й корисне для здоров’я вино. У цій статті ми розглянемо, як приготувати вино з винограду, або виноградного соку. Для цього беруться солодкі, стиглі ягоди винограду. Зробити вино в домашніх умовах можна в багатолітрових скляних пляшках, візьмемо для прикладу 15 літрові судини. Перед тим як заливати в них сік з винограду, їх слід простерилізувати.

Будемо розглядати варіант приготування вина в домашніх умовах і враховувати, що у нас немає спеціальних пристосувань для цього. Беремо 15 кг винограду, ретельно вибираємо не стиглі або зіпсовані виноградинки, і попутно відокремлюємо ягоди від гілок. Далі візьмемо заздалегідь простерилизоване відро і великий друшляк. І поступово вичавимо сік з винограду у відро. Можна вичавлювати руками або зручними підручними засобами. Можливо у вас знайдеться ручний прес, можна скористатися і їм, при виготовленні вина. Але варто враховувати, що тоді виноградне вино вийде не таке терпке, так як шкірка і кісточки ягід не прийматимуть участь у процесі. Зробити вино з винограду не так вже й складно і ви в цьому переконаєтеся.

Отриманий сік з винограду (разом з мезгою) необхідно перелити в бутель і прибрати на шість днів у темне і тепле місце. Бутель залишаємо відкритим, для того щоб у нашого майбутнього вина був контакт з повітрям. Рекомендується просто прикрити горлечко пляшки тонкою марлею, для уникнення попадання в неї пилу та сміття. Щоб «допомогти» вину з винограду краще бродити, можна використовувати спеціальні винні дріжджі. Але це не обов’язково, так як на самих ягодах теж присутні потрібні дріжджові культури.

Читайте також: Обріжте виноград на зиму, і врожай наступного року вас здивує!

Через приблизно шість днів приступаємо до наступної стадії приготування вина з винограду. Знову скористаємося відром і друшляком. Переллємо ще не готове виноградне вино з бутля у відро через друшляк, а виноградну масу яка залишилася на дні вичавимо. Отриманий сік з винограду переллємо в нову чисту посуду або вимиту і висушену стару, щільно закриємо і залишимо бродити далі.

Ми пройшли вже дві стадії того, як приготувати вино з винограду (виноградного соку), давайте перейдемо до третьої. При бродінні в нашій посудині будуть утворюватися гази, які необхідно випускати. Але тут є одне обмеження, в нашу бутиль не повинно потрапити повітря. Для цього візьмемо довгу трубку невеликого діаметру і один її кінець вставимо в зроблену в пробці дірку. Трубочку потрібно вставляти не сильно глибоко, майже до самого краю пробки (щоб гази що утворилися змогли виходити через неї), не торкаючись соку винограду. Місце з’єднання трубки і пробки необхідно герметизувати (можна використовувати дитячий пластилін або віск) . Другий кінець трубки опускаємо в пластмасову пляшку з водою, так, щоб він був занурений у воду. В результаті гази виходитимуть через трубку, але при цьому кисень не потраплятиме в нашу посуду. У такому стані ми залишаємо посудину ще приблизно на 20 днів. На цьому ми пройшли третій етап того, як приготувати вино з винограду.

Домашє вино

На початку, наше вино буде каламутним, але з кожним днем процес бродіння буде сповільнюватися, і вино буде світлішати. Уважно стежте за бульбашками в нашій пляшці з водою. Коли вони перестануть йти, то ми можемо зрозуміти, що наше виноградне вино перестало бродити. Тепер знову акуратно, намагаючись не зачепити осад переливаємо вино в іншу посудину (або ж у відро, а потім в вимиту і висушену стару посудину). Знову ставимо наше пристосування з трубкою і прибираємо бутель в темне холодне місце (близько 10 градусів ) на два — три місяці. За цей час на стінках бутлі буде утворюватися осад, а виноградне вино буде ставати прозоріше. По закінченні трьох місяців вино проціджують через тонку марлю і розливають в інші пляшки. Розливати вино необхідно по самий край горлечка судини, щоб в ньому не залишалося повітря. Отримане виноградне вино слід зберігати в прохолодному місці. Як бачите рецепт того, як зробити вино з винограду, не так вже й складний. І наостанок, варто відзначити, що користь домашнього виноградного вина, значно більше купленого у магазині.

Читайте також:

6 основних правил споживання вина

Оставьте комментарий