Проколювання вуха дитині: Хто за та проти?

Проколювання вуха Прилавки в ювелірних салонах просто завалені прикрасами. І кожна жінка мріє отримати це багатство в свої руки. Коли в родині з’являється донька, то мама, звичайно ж, як і кожна мати, хоче зробити з неї принцесу, набуваючи різні прикраси, бантики. І тут виникає думка — чому б не проколоти вушка своїй донечці? Що це за процедура, чи дозволена дорослим і дітям, і як до неї ставляться батьки?

Нерідко на вулиці зустрічаються дорослі панночки, у вухах яких по дві, а то і більше сережок. Хоча, останнім часом і хлопці такі зустрічаються. Ця процедура — проколювання вух, досить проста, але догляд за тілом надалі повинен мати місце. Наші мами, при спогадах про свою першу процедуру — прокол вух згадують циганську голку, розтирання вух сіллю, вставляння в дірочки суворої нитки та інші премудрості, Сьогодні ж процедура ця робиться тільки в косметичних салонах, при повних стерильних умовах. Та й використовують для проколу спеціальний пристрій «пістолет» і медичні гвоздики — Пусети.

Взагалі проколювання вух відомо з давніх часів. У деяких представників європейської раси сережки були обов’язковою прикрасою дорослої жінки. У деяких народів вуха проколювали ще й чоловікам.

Проколюємо вуха дитині

Багато бабусь й деякі мами (так, залишилися ще й такі) зараз обуряться «Навіщо це робити? Дитина ж!» Почасти вони праві. Але і злочину у цій справі ніякого немає. Лікарі не бачать жодних перешкод для проколу вух у дітей, але дають деякі рекомендації. Психологи відразу дадуть відповідь батькам, що дитина — теж особистість і має висловити своє ставлення до цієї процедури, тобто, хоче вона чи ні проколювати вуха.

Ті, хто поважає китайську медицину, адже саме звідти пішла теорія точок на тілі, вважають, що проколюючи вуха, можна викликати надалі масу проблем. Зокрема, на мочках вух розташовуються точки, що відповідають за зір. Але якщо рішення проколоти вуха дитині або собі прийнято, і відступати зовсім не має куди, варто прислухатися до наших порад.

1. Виключити можливість появи алергії. Більшість сережок, навіть виготовлених із золота, мають у своєму складі нікель. Цей метал може викликати роздратування мочок вуха, що призводить до запалень. Як наслідок, скупчення бактерій, що викликає нагноєння.
2. Вибір методу проколу вух. Так, тут теж варто задуматися. Прокол може бути виконаний стерильною голкою. Але цей застарілий спосіб досить небезпечний. Особливо якщо мова йде про прокол вух дітям. Сучасний метод — проколювання за допомогою спеціального «пістолета», який стріляє голкою одноразовою, що є в теж час і сережкою — цвяшком. Останній спосіб дозволяє проколоти вуха практично безболісно і без ускладнень.

3. Якщо стоїть питання про те, де проколоти вуха, то єдиним вірним місцем є косметичний салон. При цьому косметолог повинен мати спеціальне стерильне обладнання. Повірте, від цього залежить Ваше благополуччя і здоров’я, тому дилетантам довіряти не варто!

Підготовка до процедури проколювання вуха

Так, є й така річ, як підготовка. По-перше, варто підібрати сережки. Вони повинні бути дуже легкими по вазі і виготовлені з дорогоцінних металів. У косметичному салоні можуть запропонувати сережки — гвоздики з медичного золота. По-друге, варто підготуватися до того, що носіння сережок без зняття буде не менше 2-3 місяців. В-третіх, варто дотримуватися правил гігієни. Не можна купатися у відкритих водоймах або басейнах, щоб через ранку не одержати зараження. По-четверте, належить проводити щоденний догляд. Мамі варто подбати про те, щоб дитина не чіпала вушка руками, особливо якщо вони знаходиться на прогулянці. Ну, пояснювати елементарне дотримання чистоти, думаємо не варто.

Вибір сережок після проколювання вуха

До вибору прикраси варто підійти відповідально. Сережки — голки, які використовуються для проколу вух, так звані медичні, виготовляються з титану або сталі хірургічної. Вони можуть бути покриті невеликим шаром золота і інкрустовані дорогоцінними каменями або стразами. Варто відзначити, що багато хто з косметологів рекомендують прикраси з хірургічного титану. Його перевага — не викликає алергій і подразнень.

Категорично протипоказано використовувати в якості перших сережок вироби з срібла. Цей матеріал активно окислюється при контакті з лімфою і кров’ю людини. При цьому оксид, який утворюється перешкоджає активному загоєнню проколу. До речі, золоті вироби теж не всі варто застосовувати. Сьогодні на ринку присутні вироби 585 проби і 750 проби із золота. Відповідно, вони мають 75 % чистого золота і 58,5 % золота, а решта — домішки. А це також викликає алергічні реакції.

Процедура проколювання вуха

Проколюють вуха зазвичай в центрі мочки. Тут немає хряща, і заживає ранка досить швидко. Процедура досить легка і швидка і у професійного косметолога не займе багато часу. Спочатку лікар зазначає точки на мочці вуха і дивиться, щоб вони були однаковими по відстані. Потім, в «пістолет» вставляється вибрана сережка — гвоздик і пробивається дірка, в яку відразу вставляється цей самий гвоздик. По суті, їм і пробивають. Болі немає ніякої абсолютно. Тільки гучний хлопок, що нагадує роботу канцелярського степлера. Тому процедури проколювання вух не варто боятися ні дорослим, ні дітям.

Протипоказання до проколювання вуха

На жаль, не всім можна проколювати вуха. Варто поберегтися, якщо у людини ослаблена імунна система, нещодавно перенесено захворювання інфекційного характеру. Якщо людина страждає цукровим діабетом або у неї погано загоюються рани — це теж негативні фактори.

Догляд після проколу вуха

Після проколювання вух, без знімання сережок, місце потрібно обробляти перекисом водню, настойкою календули або спиртом, вмочивши в одну з перерахованих речовин ватяну паличку. Кожен прокол варто обробляти чистою паличкою. Прокол у маленьких дітей, часто заклеюють медичним клеєм, щоб сережка не крутилася. Щодня мочку вуха варто обробляти дезінфікуючими розчинами до повного загоєння ранки.

Якщо Ви помітили запалення, подразнення або гній, то варто звернутися до лікаря, який розповість подальше лікування.

І будьте завжди красиві та здорові!

Оставьте комментарий