Колега Валерія Золотухіна: Театром він не переймався — то актрис лапав, то з перепою мучився

Колега Валерія Золотухіна: Театром він не переймався - то актрис лапав, то з перепою мучився Ще не охолола земля після похорону народного артиста Валерія Золотухіна, а про життя і обставини його смерті спливають все нові подробиці. Як розповіла у відвертому інтерв’ю актриса Театру на Таганці Світлана, яка просила нас не називати її прізвище, останні два роки Валерія Сергійовича супроводжувала низка проблем.

Звинувачення департаменту культури у розтраті майже 5 млн рублів, виділених на чотири постановки (світ побачили тільки дві вистави), і загальне невдоволення трупи його керівництвом — не найстрашніше. Театральні люди кажуть, що головною помилкою Золотухіна стала його неповагу до духу Висоцького.

Боявся брати Іру заміж

— Золотухін, по суті, був неприкаяною людиною, чоловіком без будинку, — говорить Світлана. — Так, у нього була дружина Тамара, але вона його вигнала, коли він зайняв посаду художнього керівника замість Любимова. Назвала зрадником. Валерій Сергійович часто ночував у театрі. А на Ліндт не хотів одружуватися! Одна справа — займатися сексом з молодухою, інша — жити з нею. Мені здається, він пасував перед її красою, молодістю, енергією. Ірина, безумовно, хотіла створити з ним сім’ю — їй потрібен був покровитель, захисник, ось вона і знайшла його в особі Золотухіна. Чи любила Ліндт його по-справжньому? На похороні я бачила, як від горя ледве стояла на ногах Тамара. Їй було не до косметики, не до нарядів. А Ліндт до труни прийшла на підборах, виряджена. І нібито позувала: то з цього боку встане, то з іншого, то до голови притулиться — ніби шукала ракурс, як на виставі.

— Правда, що він подарував Ірині «Кадилак»?

— Та не бачила я у неї ніякого «Кадилака»! Нечувані заробітки Валерія Сергійовича — це міф.

— Золотухін був хорошим художнім керівником?

— Я вам розповім про його розклад. Кожен день 4:00 він вчив текст ролі, п’ять годин — репетиції і спектакль, дві години на фойє театру продавав книги і спілкувався з глядачами, ще дві години пив у буфеті з колегами. На сім’ю і Ліндт залишалися лише крихти його часу та уваги. А на адміністративну роботу — і того менше, театром він майже не займався.

— Взагалі?

— А коли? Він постійно сидів у гримерці: то актрис за жопу мацав, то ролі вчив, то мучився з перепою. Його не було в кабінеті художнього керівника. Там панували його заступник Любов Симанова і режисер Рената Сотіріаді. Саме вони управляли театром. Золотухін довіряв Симановій, не перевіряв її, ось вона і крутила-вертіла ним як хотіла, звільнила неугодних людей.

— І Валерій Сергійович дозволяв це?

— Так. Підсумком його дворічної роботи художнім керівником стало зняття з репертуару двох вистав у постановці Юрія Любимова. Це два шедеври нашої російської театральної культури — «Медея» і «Замок». І введення до репертуару нових вистав з коханою Ірочкою в головній ролі — «Король вмирає» і «Дванадцята ніч».

Ірина Туманова

Оставьте комментарий